Revoluce se nekoná. Polsko registrované partnerství odmítlo

Varšava - Polský parlament odmítl tři návrhy zákonů, které počítaly se zavedením systému registrovaného partnerství. Dva návrhy předložené levicí a jeden z dílny středopravé Občanské platformy zamítli poslanci katolické pravice. Jejich přijetí by podle nich „legalizovalo morální úpadek“.

Sejmem neprošly návrhy Palikotova hnutí ani Svazu demokratické levice (SLD), které počítaly s uzákoněním registrovaných svazků pro partnery odlišného i stejného pohlaví. Poslanci zamítli i méně liberální návrh Občanské platformy premiéra Donalda Tuska, který registrované partnerství nestavěl na roveň tradičního manželství. Žádný z návrhů nepočítal s možností adopce dětí.

Hlasování už ve čtvrtek předcházela bouřlivá debata. Krystyna Pawlowiczová z národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) prohlásila, že homosexuální svazky jsou v rozporu s přírodou i s ústavou. Tadeusz Woźniak z konzervativního Solidárního Polska soužití homosexuálů označil za „nepřirozené“.

Polský parlament o homosexuálních párech (zdroj: ČT24)

Stejné důvody dnes vedly k zamítnutí všech tří návrhů. Poslanec PiS Artur Górski prohlásil, že návrhy mají „legalizovat morální úpadek společnosti a potvrdit krizi modelu tradiční rodiny“. Protestní hlasy se ozvaly i z vládního tábora, když návrhy za „neústavní“ označil ministr spravedlnosti Jaroslaw Gowin, který je přitom z premiérovy Občanské platformy.

Nemůžete popírat existenci homosexuálů, upozornil Tusk

Šéf vlády Tusk naopak předložené zákony podporoval. „Nemůžeme ignorovat společenskou realitu,“ řekl poslancům premiér, který do parlamentu přijel z nemocnice, kde byl ve čtvrtek hospitalizován se silnou infekcí dýchacích cest. „Můžete souhlasit s pohledem homosexuálů na morálku veřejného života, můžete ho i odmítnout. Nemůžete ale popřít jejich existenci,“ dodal Tusk s tím, že „úkolem parlamentu je život lidem usnadnit, nikoli ztížit“.

Gaye a lesbičky v Polsku podporují v jejich boji o legalizaci registrovaného partnerství především aktivisti. Ti první přišli podpořit návrhy na změnu zákona před budovu parlamentu už den před hlasováním.