Zákon proti homosexualitě prošel ruským parlamentem

Moskva – Zákon zakazující propagaci homosexuality mezi mládeží, schválený už v deseti ruských regionech, dnes prošel v prvním čtení Státní dumou. Schválení právní normy odsuzující „nezdravý způsob života“ předcházel násilný střet mezi stoupenci a odpůrci tohoto zákona, který se podle kritiků stane dalším nástrojem postihu homosexuálů, kteří dodnes žijí v Rusku na okraji společnosti.

Návrh zákona, který leží v ruské Státní dumě už od loňského března, předpokládá za šíření informací o homosexualitě mezi ruskou mládeží peněžité tresty až půl milionu rublů (téměř 320 tisíc korun). Pro předlohu hlasovalo 388 poslanců, jediný byl proti a jeden zákonodárce se zdržel. Státní duma, dolní komora parlamentu, má 450 členů.

Dvě ruské lesby, které se ráno před vchodem do budovy parlamentu demonstrativně políbily, se okamžitě staly terčem vajec vržených z davu asi stovky ortodoxních obhájců tradiční rodiny. Incident přerostl v potyčku, v níž nechyběly paralyzující spreje a údery pěstí a obušků. Klid zjednali až přivolaní policisté. Podle moskevského rozhlasu měli v potyčkách značnou převahu stoupenci nového zákona z řad pravoslavných věřících, kteří přišli i s ikonami a kříži. Policisté zatkli dvacítku demonstrantů z obou znesvářených táborů.

Kolébkou tvrdého postupu proti homosexuálům, posvěceného vedením pravoslavné církve, je ruský Petrohrad, odkud se kampaň rozšířila do dalších ruských oblastí. Homofobie se v Rusku, kde homosexualita byla až do roku 1993 pokládána za zločin a do roku 1999 za duševní nemoc, zdá být hluboce zakořeněna. Podle průzkumu nezávislého střediska Levada z loňského podzimu jen jedno procento Rusů respektuje gaye a lesby, negativní postoj k nim má 66 procent.