Mussolini udělal mnoho dobrého, tvrdí Berlusconi

Milán (Itálie) – Italský fašistický vůdce Benito Mussolini udělal spoustu dobrých věcí navzdory tomu, že jeho režim přijal rasové zákony, na jejichž základě byli Židé deportováni do koncentračních táborů. V zákulisí slavnostní akce k nedělnímu Dni holocaustu to prohlásil italský expremiér Silvio Berlusconi s tím, že chápe i Mussoliniho spojenectví s Adolfem Hitlerem.

„Tehdejší vláda byla zcela jistě vystrašená ze sílícího a expandujícího Německa a rozhodla se být raději jeho spojencem než protivníkem,“ citoval bývalého premiéra italský deník La Repubblica. Mnoho italských politiků označilo Berlusconiho slova za „nechutná“, „naprostý nonsens“, „znásilnění historie“ či „nestoudnost“. Úřadující premiér Mario Monti prohlásil, že „segregace a antisemitismus jsou stále živé pojmy“, a zdůraznil, že „nejnebezpečnější je lhostejnost“.

Silvio Berlusconi:

Je těžké soudit dnes lidi, kteří museli v té době dělat velká rozhodnutí. Tehdejší vláda se pochopitelně spojila s Německem, aby předešla absolutnímu masakru. A tato aliance s sebou zkrátka přinesla mimo jiné deportaci Židů. Jinak ale udělal Mussolini jako vůdce spoustu dobrých věcí."

Valné shromáždění OSN přijalo v roce 2005 rezoluci, v níž vyzvalo členské státy, aby připomínaly Den památky obětí holocaustu vždy 27. ledna, v den osvobození koncentračního tábora Osvětim v roce 1945.

Mussolini se stal roku 1922 italským premiérem a zavedl v zemi fašistický režim. Ve druhé světové válce byl spojencem nacistického Německa. V roce 1943 byl svržen a zatčen, ale osvobodil ho německý výsadek vyslaný Hitlerem. Koncem války padl do zajetí partyzánů, kteří ho 28. dubna 1945 spolu s jeho milenkou zastřelili.

Pokračuje soud v kauze Rubygate

U milánského soudu pokračuje proces s Berlusconim v takzvané kauze Rubygate. Bývalý italský premiér je obviněn z pohlavního styku s nezletilou prostitutkou a ze zneužití pravomoci. Berlusconiho obhájci minulý týden neuspěli se žádostí, aby bylo soudní jednání kvůli probíhající volební kampani přerušeno. V případě, že bude uznán vinným, hrozí politikovi až 15 let vězení.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)