Vojáci Francie a Mali ovládli Timbuktu

Bamako – Francouzská armáda pokračuje v dobývání strategických míst v centrální části Mali. Po noční letecké a pozemní operaci získali francouzští a maliští vojáci nejprve kontrolu nad letištěm v Timbuktu. Později armáda oznámila, že maliské a francouzské jednotky pronikly i do města a mají ho nyní plně pod kontrolou.

„Maliská a francouzská armáda plně ovládají Timbuktu, všechno je pod naší kontrolou,“ uvedl nejmenovaný plukovník maliské armády. Na osvobozovací operaci se podílely jak pozemní, tak letecké jednotky. Informaci potvrdil starosta Timbuktu. Skončila tak desetiměsíční nadvláda islamistů nad městem.

Spojenci se zejména při postupu k letišti nesetkali s žádným odporem ze strany islamistů, ovládají také území mezi Timbuktu a Gao. Francouzským a maliským jednotkám se oblast podařilo získat za podpory francouzských stíhacích letounů. 

Ústup islamistů přímo z města se ovšem neobešel bez obětí. Přímo na ulici prý upálili muže, který provolával slávu postupujícím francouzským jednotkám. Zapálili navíc zdejší knihovnu se vzácnými rukopisy. „Spálili všechny důležité staré rukopisy,“ řekl starosta. „Je skutečně alarmující, že se něco takového mohlo stát. Vzaly za své prastaré zeměpisné a vědecké knihy, v nichž je celá historie Timbuktu a jeho obyvatel.“

Timbuktu bylo v 15. a 16. století duchovním a intelektuálním střediskem islámu v Africe a ve městě se nacházely i rukopisy z období před vznikem islámu. Ve zničené knihovně pojmenované po dávném západoafrickém učenci Ahmadu Bábovi mohlo být podle maliských úřadů až 100 tisíc manuskriptů.

Tuarežští povstalci z Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA) dnes naopak oznámili, že se zmocnili města Kidal na severovýchodě Mali, odkud vyhnali islamisty napojené na teroristickou síť al-Káida. „Město je pod naší kontrolou, vyhnali jsme je,“ potvrdil jeden z velitelů MNLA. Uprchli do hor, kam je nyní Tuáregové chtějí pronásledovat.

Další pomoc francouzské intervenci v této západoafrické zemi mezitím slíbily Spojené státy. Američané budou ve vzduchu zajišťovat doplňování paliva francouzským stíhačkám a bombardérům.

Francouzské operace v západoafrickém Mali začaly 11. ledna poté, co místní vláda požádala o pomoc před islamisty postupujícími ze severu k hlavnímu městu Bamaku. Francouzi do operace Serval ve své bývalé kolonii zapojili 3 700 vojáků, z nichž asi 2 500 se nachází na území Mali.

V úterý se v Etiopii uskuteční dárcovská konference, kde se budou hledat peníze pro rozmístění mezinárodní africké mise s mandátem OSN v Mali a přestavbu maliské armády. Brusel již mezinárodní africké misi v Mali (AFISMA) přislíbil 50 milionů eur.