Akce v New Jersey – za bazuku dolary

Washington – Nečekaně velký počet obyvatel v americkém New Jersey vyslyšel výzvu k odzbrojení. Do dvou kostelů tam lidé přinesli přes 2,5 tisíce střelných zbraní, dostali tady za ně peníze. Z toho bylo zhruba 700 zbraní ilegálních. Lidé se zbavovali třeba samopalů nebo dokonce bazuky. Jde tak zatím o největší reakci na výzvu prezidenta Obamy, který po newtownském masakru volá po snížení počtu střelných zbraní ve Spojených státech.

Přístup ke zbraním je ve Spojených státech stále diskutovanější otázkou. Někteří zbraně obhajují, jiní volají po změně legislativy. Po svém se zapeklitou situaci rozhodli vyřešit obyvatelé v Mercer County ve státě New Jersey. Místní věřící vykupují od zájemců střelné zbraně všeho druhu, které pak likvidují. Jen ve dvou kostelech jich vybrali přes 2,5 tisíce. 

„Je to dobrý projekt. Přes 2 600 zbraní díky tomu nebude zneužíváno k zabíjení lidí v naší komunitě,“ raduje se z úspěchu reverend Stanley Justice. Lidé dostávali za zbraně až 250 dolarů, v přepočtu tedy přes 4,5 tisíce korun. Nikdo se jich přitom na nic neptal. Ať už drželi zbraně legálně, nebo ne. „Předejdeme tak zabíjení policistů i dětí na školách. Zabrání to i celkovému chaosu v naší komunitě, který s sebou zbraně přináší,“ věří prokurátor v New Jersey Jeffrey Chiesa.

Slova generálního prokurátora potvrzuje i fakt, že 94 procent z odevzdaných zbraní bylo plně funkčních. Lidé přinesli arzenál, který v poměrně malé komunitě asi málokdo čekal. Odevzdávali se převážně lovecké pušky, kapesní pistole, ale i samopaly nebo kulomety. Někdo dokonce přinesl i bazuku. Lenny Aviles z místní policie to okomentoval: „Proti téhle zbrani už opravdu neexistuje žádná ochrana, takže jsme rádi, že je pryč z našich ulic.“ 

Odevzdaná bazuka
Zdroj: ČT24

Vášnivou diskuzi o snižování střelných zbraní ve Spojených státech rozpoutal masakr na základní škole v Newtownu, kde Adam Lanza těsně před Vánoci zastřelil 20 dětí a sedm učitelů. Prezident Barack Obama vyřešením odzbrojování už pověřil svého viceprezidenta Joea Bidena. Otázkou ale zůstává, zda u Američanů zvítězí jejich touha po svobodě, nebo zcela nový pohled na držení zbraní.

V New Jersey vybírali za peníze zbraně (zdroj: ČT24)

Postřelená Giffordsová chce lepší kontrolu zbraní

K přísnější kontrole střelných zbraní dnes vyzvala poslance amerického Kongresu i bývalá kongresmanka Gabrielle Giffordsová, kterou střelil šílenec do hlavy v Tucsonu v Arizoně. Bývalá politička se objevila na úvod jednání soudního výboru amerického Senátu o kontrole střelných zbraní a vybídla zákonodárce, aby byli smělí a odvážní: „Násilí je velký problém. Umírá příliš mnoho dětí, příliš mnoho. Musíme něco udělat. Bude to těžké, ale nyní k tomu nastal čas. Musíte jednat. Buďte smělí a buďte odvážní. Američané na vás spoléhají.“

Giffordsová a její manžel založili organizaci Američané pro odpovědná řešení, která má podporovat poslance prosazující přísnější kontrolu střelných zbraní. 

Barack Obama navrhl začátkem roku obnovení zákazu poloautomatických zbraní, prověření všech kupců střelných zbraní a omezení zásobníků na deset nábojů. Přes veškeré pobouření po střelbě v Newtownu není jisté, že tyto návrhy v Kongresu projdou. Většina republikánů a někteří demokraté jsou pro mírnější omezení kontrol.

Gabrielle Giffordsová
Zdroj: Chip Somodevilla/Getty Images/ISIFA