Poslední zhasíná, rozhodla francouzská vláda

Paříž – Francie vytáhla do boje proti plýtvání elektřinou a proti světelnému znečištění. Od poloviny roku budou muset všechny nebytové objekty na noc zhasínat. Nařízení se netýká pouličního veřejného osvětlení a místní úřady budou moci udělovat výjimky – třeba o Vánocích.

Francouzské ministerstvo ekologie, udržitelného rozvoje a energetiky připravilo nové opatření loni v listopadu. Obchody, úřady a další nebytové budovy podle něj budou muset od 1. července zhasínat vnitřní světla nejpozději hodinu po odchodu posledního pracovníka. Veškerá venkovní osvětlení úřadů a obchodů včetně výloh se budou muset vypnout nejpozději hodinu po půlnoci.

Díky opatření se podle vlády ročně uspoří tolik elektřiny, kolik jí za stejné období spotřebuje 750 000 domácností. Z Francie se tak stane také průkopnická země v prevenci proti světelnému znečištění, které narušuje ekosystémy a spánek obyvatel, vysvětlila ministryně životního prostředí Delphine Bathová.

Světelné znečištění označuje nežádoucí jevy provázející umělé venkovní osvětlení: oslnění, pronikání světla do příbytků, osvětlení míst, která osvětlena být nemusí či dokonce nemají, a zvýšení jasu noční oblohy („světelný smog“). Často je použito osvětlení nevhodné, zbytečně silné, zastaralé nebo málo účinné. Světelné znečištění vedle plýtvání energií představuje riziko zdravotní, ekologické i bezpečnostní. Nadměrné množství nočního světla snižuje kvalitu spánku, což může být z dlouhodobého hlediska u lidí příčinou některých chorob. Narušené střídání 24hodinového denního cyklu škodí i mnoha rostlinám nebo živočichům, kteří se přizpůsobili životu ve tmě a jsou na ní zcela závislí při své obživě, migraci nebo rozmnožování. Stín vržený v místech, kam nadměrné osvětlení naopak nedosáhne, může být vhodným prostředím pro kriminalitu. Prosvětlená noční obloha také omezuje některá astronomická pozorování.

Vláda vyhodnotí účinnost a dopady nového opatření napřesrok v lednu. Na tuto bilanci se prý zvlášť připravují podnikatelé z oblasti energetiky, kteří s krokem nesouhlasí. Tvrdí, že úspory budou mnohem menší, než vláda očekává. Úspor elektřiny lze podle nich dosáhnout především tím, že se vymění zastaralá a energeticky náročná svítidla za nová. To by ale podle serveru stálo odhadem 800 milionů eur, pro vládu je tedy jednodušší nechat světla zhasnout.