Hollande v Mali: Naše mise ještě neskončila

Paříž/Bamako - Francouzský prezident François Hollande dnes přiletěl na jednání s prozatímním maliským prezidentem Traorém. Několikahodinovou návštěvu bývalé francouzské kolonie zahájil ve slavném městě Timbuktu, odkud se maliské armádě za podpory francouzských jednotek před šesti dny podařilo vytlačit islamistické povstalce. Hollande se po příjezdu nechal slyšet, že francouzská mise v Mali sice ještě neskončila, ale brzy svou zodpovědnost za stabilitu v regionu musí převzít okolní africké země.

S prezidentem Hollandem do země dorazili také ministři zahraničí, rozvoje a obrany. Naplánované mají i setkání s francouzskými vojáky.

Na osvobozování Timbuktu se podílelo asi 800 francouzských vojáků včetně stovek parašutistů, kteří provedli výsadek v dunách kolem města. Hollande nejprve zamířil do velké mešity, kde ho uvítali městští hodnostáři, a pak pro něj byla připravena vojenská přehlídka.

François Hollande v Mali:

„Od 11. ledna jsme vykonali dost práce, která ještě není úplně dokončena. Potrvá to ještě několik týdnů, ale naším záměrem je předat štafetu.“

Prozatímní maliský prezident Dioncounda Traoré během setkání s Hollandem francouzským vojákům poděkoval za jejich „výkonnost“ a profesionalitu„, které umožnily osvobodit obyvatele na severu Mali žijící pod nadvládou “barbarství a tmářství".

Ilustrační foto
Zdroj: Nic Bothma/ISIFA/EPA

Francie jako jediná ze západních zemí zareagovala na žádost maliské vlády a zahájila před třemi týdny spolu s maliskými vojáky ofenzivu proti islámským radikálům na severu Mali. Nyní jednotky, jejichž počty postupně narostou do tří a půl tisíc, drží všechna velká města. Navzdory úspěchu této operace se ale mnozí obávají, co se stane, jakmile Francouzi opět odejdou.

Navíc radikálové zřejmě nebyli poraženi, ale pouze se stáhli do obtížně přístupných horských a pouštních oblastí, kde mohou skrývat těžké zbraně. Francie a spojenecké jednotky se nyní zřejmě budou snažit zabránit povstalcům v proniknutí do sousedního Alžírska, Libye nebo Nigeru. Dalším cílem je pak předat pomoc s obranou vznikajícímu osmitisícovému sboru afrických zemí. „Naše vůle, a vůle vyjádřená vládou Mali, je vrátit plnou suverenitu nad územím malijské vládě,“ prohlásil dnes francouzský prezident.

Média přinesla zprávu o cestě francouzského prezidenta Hollanda do Mali až v pátek dopoledne. Metropole Mali Bamako se na ní ale stihla připravit. V některých ulicích zavlály francouzské vlajky, obchodníci prodávají trička s nápisem „Vive La France“.

Podle místních prodejců se vlajky prodávají dobře, protože všichni v Mali jsou šťastní, že francouzská armáda napomohla osvobodit sever země. „Dostal nás z velmi složité situace. Jsme tak vděční Hollandovi, je to nepředstavitelné,“ řekl jeden z nich. „Nádherné přijetí, výkřiky radosti, slzy štěstí. Nebylo to však určené mně, prezidentu republiky, ale vojákům,“ poznamenal po příletu Hollande. 

Podle mnoha zpráv ale návrat malijské armády do dobytých měst doprovázejí svědectví o týrání a dokonce popravách arabských a tuarégských zajatců. OSN i Amnesty International už zahájily vyšetřování.