Mursího prezidentský palác opět v obležení demonstrantů

Káhira – Po relativně klidném dni dnes večer v Káhiře propukly nové demonstrace. Lidé po stovkách přicházejí k prezidentskému paláci a na jeho zdi házejí kameny a láhve se zápalnou směsí. Policie proti protestujícímu davu zatím nezasáhla, střelbou do vzduchu se ale pokusila rozehnat demonstranty prezidentská ochranka. Po vlně násilí tak v Egyptě pokračují demonstrace proti islamistickému prezidentovi Muhammadu Mursímu. V Káhiře a dalších egyptských městech protestují proti jeho vládě tisíce lidí. Opoziční Fronta národní spásy dnes v Káhiře vyzvala ke svržení „tyranské hegemonie“ Muslimského bratrstva.

Fronta národní spásy se „bezvýhradně staví po bok egyptského lidu a vyzývá ke svržení tyranské hegemonie Muslimského bratrstva“, uvádí se v prohlášení. Zároveň v něm stojí, že Fronta národní spásy chce Mursího pohnat před soud: „Je třeba potrestat všechny odpovědné počínaje prezidentem republiky a ministrem vnitra.“

Kolem paláce egyptského prezidenta Muhammada Mursího v Káhiře se dnes rozmístili příslušníci pořádkové policie. Na náměstí Tahrír zaútočili lidé kameny na konvoj egyptského premiéra Hišáma Kandíla. Ten raději okamžitě z náměstí odjel. 

V Káhiře byl dnes podle dostupných informací relativní klid. Policie dokonce otevřela několik silnic v okolí prezidentského paláce, který se včera stal terčem útoků rozbouřeného davu. demonstrace propukly až večer.

Egypťané Mursího zvolili prezidentem loni v červnu poté, co vládu jeho předchůdce Husního Mubaraka v únoru 2011 ukončila osmnáctidenní pouliční revolta. Demonstranti teď Mursímu vyčítají, že ve svých rukou soustředil příliš velkou moc a zradil tak ducha tehdejšího povstání.

Káhira zažívá další demonstrace (zdroj: ČT24)