Cyrilice vyhnala lidi ve Vukovaru do ulic

Vukovar - Dvacet tisíc lidí demonstrovalo v chorvatském Vukovaru proti plánovanému zavedení cyrilice. Latinka z města sice nezmizí, cyrilice se ale bude moci oficiálně používat. Místní úřady se hájí, že jen plní zákon o ochraně menšin. Celá třetina obyvatel Vukovaru jsou totiž Srbové. Chorvatům se ale návrh nelíbí. V roce 1991 právě tady zabily srbské jednotky stovky civilistů.

V chorvatském Vukovaru lidé demonstrovali proti záměru místních úřadů zavést vedle latinky jako oficiální písmo také cyrilici. Tu užívá sousední Srbsko. Chorvatsko se letos stane členem Evropské unie. Lidská práva včetně ochrany národnostních menšin tak budou pod přísnějším dohledem. A proto Chorvati kvůli Srbům žijícím v příhraničí zavádějí dvojí písmo. Místní to ale těžce nesou, právě proti Srbům totiž stáli během balkánské války. A právě zde zabily srbské jednotky v roce 1991 stovky civilistů. 

V příhraničním městě Vukovar se proto na protest sešlo asi 20 tisíc lidí z celého Chorvatska. Kvůli ranám z minulosti žádají, aby zákon platil přinejmenším s 50letým zpožděním. „Pane premiére, posíláme vám zprávu, nikoliv výhrůžku: Nepokoušejte nás a naši odvahu, neprovokujte nás!“ vzkazuje předseda Sdružení za chorvatský Vukovar Tomislav Josić. 

Ve městě dnes žije více než třetina lidí srbské národnosti a podobných lokalit je v Chorvatsku víc než deset. Chorvatská vláda se zavázala tady zavést cyrilici a srbštinu, stejně jako italštinu v některých oblastech Istrije. Srbové jsou ale v zemi pořád nejsilnější menšinou, ze čtyř milionů obyvatel se mezi ně počítají 4 procenta lidí.

Chorvaté protestují proti cyrilici (zdroj: ČT24)