Po odchodu španělského premiéra volá tři čtvrtě milionu lidí

Madrid - Negativní reakce proti španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi narůstají. Jeho rezignaci žádá peticí víc než tři čtvrtě milionu lidí. K odstoupení ho kvůli korupčnímu skandálu vyzval i vůdce opozičních socialistů. Ministerský předseda ale všechna obvinění odmítl. Podle nedávného průzkumu je přitom celých 96 procent Španělů přesvědčeno, že korupce ve španělské politice je velmi rozšířena.

Hanba Španělska - křičeli naštvaní lidé včera večer v centru Madridu i Barcelony. Premiér by podle nich měl odstoupit. Pod internetovou petici za jeho demisi se podepsalo už přes tři čtvrtě milionu Španělů. Ke složení funkce premiéra vyzval i šéf opozice.

„Rajoy přivedl Španělsko do nemyslitelné situace. Tohle už je vážně nepřijatelné. Proto vám říkám, že se sejdu s mými kolegy a v příštích hodinách vydáme oficiální stanovisko. Situace je totiž daleko horší než před dvěma dny,“ oznámil lídr socialistů Alfredo Pérez Rubalcaba. 

Rajoy je podle něj v tak delikátním postavení, že nemůže řídit zemi, a jeho přítomnost v čele vlády prý brání vyřešení krize. 

Mariano Rajoy, španělský premiér:

„Nikdy - a to opakuji - nikdy jsem nedostal ani nedal žádný úplatek. A to jak ve straně, tak i mimo ni. Všechno, co bylo řečeno a co z toho může vyplývat, je lež a říkám to naprosto klidně.“

Úplatkovou aféru rozvířil tento týden deník El País, když otiskl ukázky údajných tajných účtů. Pravidelné platby v desítkách tisíc eur od podnikatelů měli brát nejen pokladníci vládnoucí strany ale i politické špičky - včetně premiéra. Ten nařčení odmítá. Premiérského křesla se vzdát nechce. A slíbil, že zveřejní všechna svá majetková přiznání. 

Na státním zastupitelství teď je, aby sesbíralo důkazy o trestném činu. Nejvyšší soud pak rozhodne, jestli vyšetřování zahájí. To by znamenalo první krok k možnému trestnímu stíhání.

Opozice nutí premiéra k demisi (zdroj: ČT24)