Británie rozdělena kvůli sňatkům homosexuálů

Londýn - Britští konzervativci se přou kvůli homosexuálním sňatkům. Předsedové regionálních asociací Konzervativní strany už Davidu Cameronovi zaslali žádost, aby parlamentní hlasování o legalizaci těchto sňatků odložil. První kolo hlasování se má uskutečnit už zítra. Podle signatářů dopisu by zákon mohl konzervativce vážně poškodit při parlamentních volbách v roce 2015.

Nový zákon má britským homosexuálům otevřít cestu k církevním i občanským sňatkům. Ty dvojice, které na základě dřívější právní úpravy z roku 2004 u britských úřadů registrovaly své partnerství, mohou tento vztah změnit na řádný sňatek.

Otázka homosexuálních sňatků britské konzervativce rozdělila. Premiér a šéf strany Cameron nový zákon podporuje, ale zejména na venkově narazil na odpor. Pod dopis s výzvou o odklad projednávání zákona se podepsalo na dvacet šéfů regionálních stranických organizací. Velmi odmítavý postoj ke sňatkům v kostelích dávají najevo i hlavní církve v Anglii a Walesu, tedy anglikánská a katolická. Podporu sňatkům naopak vyjadřují kvakeři, unitáři a liberální synagogy.

Zákon má velkou šanci na to, aby parlamentem prošel. Podporu homosexuálním sňatkům již dříve deklarovali liberální demokraté vicepremiéra Nicka Clegga a také vůdce opozičních labouristů Ed Miliband a většina poslanců jeho strany.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)