Ministryně školství přišla kvůli opisování o doktorský titul

Berlín – Německá ministryně školství Annette Schavanová dnes přišla o doktorský titul. Kvůli opisování jí ho odebrala univerzita v Düsseldorfu. Plagiátorství se podle rady filozofické fakulty dopustila Schavanová v disertační práci. Pro blízkou spojenkyni kancléřky Angely Merkelové to může znamenat její konec ve vládě. Právní zástupci Schavanové už sdělili, že rozhodnutí napadnou u soudu.

Rada filozofické fakulty se dnes rozhodla Schavanové odebrat titul, oznámil to předseda rady Bruno Bleckmann. Podle fakulty ministryně v dizertaci systematicky a záměrně uváděla myšlenky, které nebyly její. Proti rozhodnutí se chce podle právníků ministryně odvolat. 

Ministryně již od loňského roku čelí obvinění, že ve své práci předložené v roce 1980 špatně citovala a uváděla nesprávné prameny. Schavanová sice připustila některé „chyby ze spěchu“, podezření z úmyslného podvádění při sepisování vědecké práce ale rezolutně odmítla. „Rozhodnutí je výsledkem chybného řízení a také věcně je protiprávní,“ uvedla podle agentury DPA právní kancelář zastupující ministryni. „K žádnému podvodu nedošlo,“ zdůraznila v prohlášení. Podle DPA může soudní řízení trvat měsíce a proti verdiktu je možné se dále odvolávat.

Problém několik měsíců před volbami

Politický osud Schavanové je přesto několik měsíců před podzimními parlamentními volbami velmi nejistý. Merkelová Schavanovou dosud bránila, pokud však s odvoláním ministryně neuspěje, bude to podle německých médií a některých politiků zřejmě znamenat její konec ve vládě. Svým odchodem by rozšířila řady politiků, které opisování ve vědecké práci stálo křeslo. 

K nejvýše postaveným „obětem“ těchto afér patří bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni v dubnu poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul. O titul doktora práv přišel předloni také tehdejší populární německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.