V Tunisu zavraždili lídra opozice, policie rozhání rozzuřený dav

Tunis - Tisíce Tunisanů demonstrují proti zabití významného opozičního předáka Šukrího Bilajda. Toho dnes někdo postřelil, zemřel pak při převozu do nemocnice. Demonstranti napadli sídlo vládnoucí strany Enahda, která se ale od vraždy distancovala. Tuniská policie zasáhla proti davu obušky, slzným plynem a střelbou do vzduchu. Opozice vyzvala ke generální stávce a oznámila, že vystupuje z parlamentního shromáždění pověřeného vypracováním nové ústavy. Tuniský premiér Hamádí Džibálí večer oznámil, že zřídí úřednickou vládu, která dovede zemi k volbám.

Předáka jedné z nejvýznamnějších opozičních stran v zemi Šukrího Bilajda zastřelili čtyřmi ranami, když vycházel ráno z domu. Vrah pak podle informací ministerstva vnitra ujel na motorce, kterou řídil komplic. „Bratr byl zavražděn. Jsem zničený,“ řekl Bilajdův bratr Abdal Madžíd, z vraždy přitom viní vládní Stranu obnovy. „Kašlu na celou Stranu obnovy; bratra nechal zavraždit její šéf Rašíd Ghannúší,“ řekl.

Sám Ghannúší smrti politického soka lituje: „Musíme tento zbabělý čin odsoudit, protože ohrožuje revoluci a stabilitu, z čehož budou mít prospěch jen nepřátelé revoluce a vlády“. Také tuniský premiér Hamádí Džibálí vraždu odsoudil: „Je to teroristický čin nejen proti Bilajdovi, ale proti celému Tunisku. Tunisané na takové věci nejsou zvyklí. Vláda stejně jako národ musejí projevit zdravý rozum a nepadnout do zločinné léčky, jejímž smyslem je vyvolat v Tunisku chaos.“ 

Tělo Šukrího Bilajda
Zdroj: ISIFA/Amine Landoulsi

Stejně tak učinil i prezident, který se rozhodl kvůli této tragické události přerušit svou zahraniční cestu. Osmačtyřicetiletý právník Bilajd patřil ke koalici Lidové fronty, byl tvrdým kritikem současné vlády. Tvrdil, že vláda dává příliš volnou ruku islamistickým milicím, jež útočí na členy opozice.

Už dopoledne se před ministerstvem vnitra sešlo přes tisíc lidí a dožadovali se odstoupení vlády. „Hanba, Šukrí zemřel. Kde je vláda? Měla by padnout,“ volal dav. Policie kolem ministerstva, které se nachází na rušné Burgibově třídě, postavila zátarasy. Pořádkové síly pak začaly demonstranty rozhánět slzným plynem a obušky, když na ně začaly z davu létat kameny. Napětí kulminovalo, když kolem projížděla sanitka s Bilajdovým tělem. Tunisané protestovali i v dalších městech a v mnoha napadli sídla Strany obnovy. Policie zasahovala také v Sídí Bú Zid, kde před dvěma lety začalo takzvané arabské jaro.

Do konce loňského roku měla být vypracována nová ústava, po jejímž přijetí se měly konat řádné parlamentní a prezidentské volby. Práce na ústavě ale vázne kvůli politickým třenicím. Volby by se podle loňského rozhodnutí vlády měly konat letos v červnu.

Rozhovor s Jakubem Kydlíčkem (zdroj: ČT24)