Pokračování Války růží? York a Leicester si nárokují královy ostatky

Londýn – Leicester, nebo York? Obě města se nyní přou o to, kde by měly být uloženy ostatky anglického krále Richarda III., jehož kostra byla nalezena loni v Leicesteru. Starosta města oznámil, že král bude pohřben v místní katedrále, s čímž ale nesouhlasí severoanglický York, s nímž byl Richardův rod úzce spojen. Obě města již organizují elektronické petice, které již podpořily tisíce lidí.

Městská rada Yorku zasílá britské vládě a královně Alžbětě II. dopis, ve kterém prohlašuje Richarda III., posledního krále z rodu Yorků, za „jednoho z nejznámějších a nejctěnějších synů“ města, proto by prý měl být pohřben právě zde. Leicester se ale odmítá ostatků vzdát.

Podrobnosti nového pohřbu ještě nebyly oznámeny, ale podle britských médií se pieta uskuteční až začátkem příštího roku poté, co bude zcela dokončen průzkum kostry. Leicester chce také do počátku roku 2014 ve městě otevřít muzeum věnované Richardovi III. a místo nálezu ostatků trvale uchovat jako součást připravované expozice.

Ostatky Richarda III.
Zdroj: ČTK/AP/University of Leicester

Richard III. byl posledním králem z rodu Plantagenetů, jejíž vedlejší větví byli Yorkové, a posledním anglickým monarchou, který zahynul v boji. Padl v bitvě u Bosworthu v roce 1485, na kterou se vydal právě z Leicesteru. Bitva znamenala konec krvavé Války růží (Yorků a Lancasterů) a začátek vlády Tudorovců.