Tuniský premiér chce úřednickou vládu, jeho strana s ním nesouhlasí

Tunis - Premiér Hamádí Džibálí včera večer oznámil rozpouštění vlády a zřízení úřednického kabinetu, který zemi dovede k předčasným volbám. S tímto rozhodnutím ale nesouhlasí jeho islamistická Strana obnovy, která je nejsilnější stranou vládní koalice. Tvrdí, že se premiér na názor své strany neptal. Tuniská opozice zatím vyhlásila na dnešek generální stávku na protest proti středeční vraždě opozičního předáka, který patřil k předním kritikům nynější vlády. V ulicích se strhla vlna násilných protestů, které jsou rozháněny policií. Francie se kvůli napětí v zemi rozhodla dočasně zavřít své školy.

„Premiér se neptal na názor své strany. My ve Straně obnovy se domníváme, že Tunisko nyní potřebuje vládu s politickým mandátem daným volbami z října 2011. Budeme s ostatními stranami vyjednávat o koaliční vládě,“ reagoval zástupce předsedy strany Abdalhamíd Džilásí na premiérovo rozhodnutí zřídit úřednický kabinet. Naopak sekulární opozice s premiérovým návrhem souhlasí.

Smrt osmačtyřicetiletého právníka Šukrího Bilajda, který obviňoval vládu z toho, že dává příliš volnou ruku islamistickým milicím, vyvolala v zemi protesty jeho stoupenců. Ti se na několika místech střetli s policií, která proti nim použila i slzný plyn a obušky. Francie oznámila, že její školy zůstanou kvůli rostoucímu napětí v Tunisku v pátek a sobotu zavřené. Dnes se zatím vážnější incident stal v jihotuniském městě Gafsa. Několik set mladých mužů, protestujících proti Bilajdově zavraždění, tam policie rozháněla slzným plynem. Účastníci na policisty házeli kamení a zápalné láhve.

Tuniský premiér Hamádí Džibálí ve středu večer v projevu k národu oznámil, že rozpustí současnou vládní koalici a sestaví přechodnou vládu technokratů. Ta bude mít omezený mandát a bude spravovat zemi do voleb, které se podle prmiéra budou konat „co nejdříve“. Počítá s výměnou ministrů v pátek, kdy se bude konat Bilajdův pohřeb. I po tomto oznámení ale opozice trvá na stávce, k níž se chtějí připojit advokáti, soudci i profesoři největší univerzity v zemi.

Tuniská opozice vyhlásila po vraždě svého předáka generální stávku

Manželka zavražděného opozičního představitele řekla, že politik dostával delší dobu výhrůžky zabitím. Když na to upozorňoval úřady, dostalo se mu prý pouze odpovědi, že na sebe coby předák opozice toto riziko vzal. Opoziční koaliční hnutí Lidová fronta, které stmeluje čtyři politické strany, na protest proti vraždě rovněž oznámila, že vystupuje z parlamentního shromáždění pověřeného vypracováním nové ústavy.

Tuniské sekulární strany dlouhodobě varují před šířením radikálního islámu. Tunisko je pravidelně dějištěm násilných střetů za účasti ultrakonzervativních salafistů, kteří hlásají návrat k fundamentalistickému pojetí islámu.