Poschovávané zbraně v Mali mohou být problém

Timbuktu - Osvobozování měst v Mali komplikují vojenským jednotkám ukryté zbraně, byť je v některých městech lidé dobrovolně odevzdávají na sběrných místech. Úřady se nicméně obávají, že se mohou stát předmětem nelegálního obchodování. Zároveň varují, že rebelové mohli v zemi zanechat skrýše s výbušninami. Jednu odkryla armáda v nedávno osvobozeném městě Gao.

„Když malijská armáda opustila město, zanechala tu zbraně. Teď je shromažďujeme a symbolicky je armádě vracíme,“ vysvětluje jeden z obyvatel Timbuktu. Nadšení lidé přinášejí do centra města všechno, co najdou – a není toho málo: Náboje, střelné zbraně i jejich části. Tvrdí, že zbraně patří jejich armádě, která se je snažila osvobodit z rukou islamistických rebelů.

Nadšení místních je oprávněné – měsíce žili v útlaku a museli se podrobovat tvrdému právu šaríja, které tu islamisté uplatňovali. Jenže právě ukryté zbraně je podle úřadů mohou ohrožovat dál. Někteří s nimi začínají načerno obchodovat. Jinde zase mohou explodovat náhodně výbušniny - například v dalším osvobozeném městě Gao vojáci nedávno zlikvidovali tajný sklad.

Proti islamistickým rebelům zakročila v polovině ledna po boku malijské armády Francie – vyslala sem 4 000 vojáků. Od března chce své jednotky stahovat a zanechat jich pouze část na severu Mali. V další fázi by se armádní instruktoři měli věnovat výcviku malijských vojsk.

Vláda rozhodla, že v rámci mise Evropské unie vyšle do Mali i české vojáky. Část českého kontingentu bude přímo v hlavním městě Mali Timbuktu, zbytek bude působit na sto kilometrů vzdálené vojenské základně. Padesátka českých vojáků bude v Mali cvičit místní jednotky. Čeští instruktoři už školili kosovské nebo irácké jednotky a stále ještě působí v Afghánistánu. Vojáci teď dojednávají detaily mise s francouzskou armádou, která akci v Mali vede. Pokud vyslání českého kontingentu na březnové schůzi schválí i parlament, mohli by vojáci vyrazit do Afriky už začátkem dubna.

Francouzská armáda s podporou malijských jednotek pokračovala i dnes v ofenzivě proti islámským ozbrojencům na severovýchodě země. Vojáci v oblasti Gao podnikají zejména razie mezi místními obyvateli, kde se mohou radikálové ukrývat či maskovat. Čtyři malijští vojáci přišli ve středu o život poté, co v oblasti najeli s vozidlem na nastraženou minu.

Účastníci káhirského summitu Organizace islámské spolupráce (OIC) dnes vyjádřili podporu Mali v boji proti islamistům a za udržení jednoty země. Zároveň souhlasili s chystanou mezinárodní mírovou misí v zemi pod vedením afrických zemí. Vyhnuli se nicméně jakékoli zmínce o nynější intervenci Francie. Islámské země jsou totiž v názoru na ni rozdělené.