Východ USA ochromila sněhová bouře, 700 tisíc lidí bez elektřiny

Boston/New York – Východní pobřeží Spojených států a Kanada čelí nebývale silné sněhové bouři. Zanechala za sebou už sedm mrtvých a desítky centimetrů sněhu. Může jít o největší sněhovou bouři v historii země. Srážkový masiv zasáhl velká města – New York a Boston, stovky nehod jsou hlášeny z kanadské provincie Ontario. Letecké společnosti zrušily přes 7 tisíc letů, velké problémy jsou i na železnici. Bez elektřiny zůstává 700 tisíc lidí. Ve Spojených státech se navíc v bouři automaticky odstavila jaderná elektrárna.

Od meteorologů bouře dostala název Nemo

Na některých místech východního pobřeží poklesla teplota kvůli studenému větru až na minus 30 stupňů Celsia. Na bostonském letišti byly zaznamenány poryvy větru o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, v Cuttyhunku ve státě New York přes 130 kilometrů za hodinu.

V pátek pozdě večer se bez proudu ocitla jaderná elektrárna Pilgrim v Plymouthu ve státě Massachusetts, automatické systémy proto reaktor odpojily. „Nemělo to žádný dopad na zaměstnance elektrárny a veřejnost,“ uvedl podle Reuters tamní úřad pro jadernou bezpečnost. Úřady v Massachusetts nařídily kvůli velkému příboji a zvednuté mořské hladině evakuaci několika obcí na pobřeží.

Řada států už vyhlásila stav nouze. Jedná se o Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine. Bouře by měla nejvíc zasáhnout Boston. Ve městě, kde prozatím napadlo 35 až 40 centimetrů sněhu, už byl vydán zákaz veškerého použití soukromých vozidel.

Deval Patrick, guvernér Massachusetts:

„Kvůli silnému větru a sněžení čekáme závěje vysoké až půl druhého metru. Objeví se pod nimi řada překážek, které nebudou vůbec vidět. Chvíli potrvá, než dáme do pořádku silnice.“

Guvernér Massachusetts Deval Patrick vyhlásil zákaz vyjíždět s automobily od 16:00 tamního času (22:00 SEČ). Přerušena by měla být také místní veřejná doprava. Boston už v pátek výrazně omezil veřejnou dopravu. Guvernér Patrick lidem poradil, aby pokud možno pracovali z domova. Stát rovněž povolal na pomoc 5 000 příslušníků národní gardy.

  • Nad pobřežím se v jeden celek spojila prudká větrná bouře z jihozápadu a srážkový systém postupující z jihu. K oblasti mezi New Yorkem a Bostonem dorazila bouře už v pátek večer a zřejmě až do neděle bude postupovat dál na sever.
  • Během večera v oblasti napadlo kolem 20 až 40 centimetrů sněhu a rychle ho stále přibývá. V Bostonu se očekává až 60centimetrová vrstva sněhu. Na východním pobřeží USA zůstalo kolem 10 tisic lidí bez elektrického proudu.
  • Guvernéři států Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine vyhlásili nouzový stav a na řadě komunikací zakázali provoz, aby usnadnili přesun záchranné služby a hasičů.
  • Lidé bojují s ledovým větrem v centru Bostonu autor: Mario Tama, zdroj: Isifa/Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436834.jpg
  • New York v pátek odpoledne autor: Mary Altaffer, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436823.jpg
  • Centrum Manhattanu se už v pátek odpoledne potýkalo s vydatným sněhem autor: Andrew Gombert, zdroj: Isifa/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436821.jpg
  • Zaváté parkoviště v Portlandu (Maine) zdroj: Isifa/Sipa-USA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436835.jpg

Také jinde úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma, ale motoristé, kteří ještě mají v živé paměti nedostatek paliva po loňském hurikánu Sandy, dnes obléhali čerpací stanice. V New Yorku proto už některým stanicím pohonné hmoty došly. Ve městě je v pohotovosti celkem 1 800 sněhových pluhů a také kolem 250 tisíc tun solného posypu. Podle newyorského starosty Michaela Bloomberga ale není důvod k panice. „Zůstaňte doma a přečtěte si nějakou dobrou knihu,“ poradil obyvatelům největšího města USA.

Michael Bloomberg, starosta New Yorku:

„Nemůžete brát přírodu na lehkou váhu. Snad to nebude nic drastického a rozhodně to nebude další hurikán Sandy. To ale neznamená, že se nemůžete zranit nebo že vás to nemůže zabít, pokud nebudete opatrní. Pomáhejte i ostatním.“

  • Křižovatka v centru Bostonu autor: Mario Tama, zdroj: Isifa/Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436831.jpg
  • Newyorské nádraží Penn Sation autor: Anthony Behar, zdroj: Isifa/Sipa USA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436830.jpg
  • Náměstí města Cambridge ve státě Massachusets autor: Dominic Reuter, zdroj: Isifa/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436820.jpg
  • Páteční večer na newyorském Times Square autor: Frank Franklin II, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4369/436829.jpg

Bez elektřiny jsou statisíce lidí

Na východním pobřeží USA zůstalo už více než 700 tisíc lidí bez elektrického proudu. V massachusettském Bostonu a v jeho okolí dnes zůstaly uzavřeny školy a někteří zaměstnanci dostali volno. Lidé se mají připravit na výpadky proudu a mají dohlédnout na starší nebo hendikepované sousedy.

Tři newyorská letiště ráno místního času obnovila částečně provoz, ale letiště v Bostonu zůstalo uzavřeno. Celkově bylo od pátku v zemi zrušeno 7 000 letů. Provoz by se měl vracet k normálu až v neděli. Nejezdí ani vlaky, když společnost Amtrak zastavila provoz od New Yorku směrem na sever. Pošta uzavřela své odbočky a pro dnešek na severovýchodě země v oblasti Nová Anglie přestala doručovat zásilky.

  • Satelitní snímek sněhové bouře nad východem USA zdroj: AP/NASA
  • Obyvatel New Bedfordu (Massachusetts) odklízí popadané stromy autor: Peter Pereira, zdroj: ČTK/AP-Standard Times

Výběr nejničivějších sněhových bouří a vln mrazů ve Spojených státech v uplynulých 20 letech:

Březen 1993 - Podle některých odhadů až tři stovky obětí si vyžádala sněhová bouře označována jako bouře století řádící na východním pobřeží USA. Sněhové závěje dosahovaly dvoumetrové výše, tři miliony obydlí zůstalo bez elektrického proudu. Škody přesáhly šest miliard dolarů (asi 113 miliard korun).

Leden 1996 - Východní pobřeží USA zasáhla ničivá sněhová bouře, která do dějin vstoupila pod označením „Blizzard 96“. Zemřelo asi 200 lidí, škody dosáhly až čtyři miliardy dolarů (75 miliard korun). V několika státech byla zcela paralyzována letecká i silniční doprava.

Leden 1998 - Chladné počasí a sněhové bouře si na východě Kanady a Spojených států vyžádaly 46 obětí. Asi čtyři miliony lidí se ocitly bez proudu.

Leden 1999 - Vlna mrazivého počasí doprovázená sněhovými bouřemi si na americkém středozápadě a v přilehlých částech Kanady vyžádala 73 obětí. Nejvíce lidí zahynulo při dopravních nehodách. Celkové škody byly vyčísleny na 400 milionů dolarů (7,5 miliardy korun).

Únor 2003 - Severovýchod Spojených států zasáhla sněhová bouře, která si vyžádala 42 obětí. Ochromeno bylo hlavní město Washington i největší americké město New York. Nejméně čtvrt milionu lidí se ocitlo bez dodávek elektrického proudu.

Leden 2007 - O život kvůli sněhovým bouřím a mrazu přišlo v devíti státech USA nejméně 65 lidí. Většina zemřela při dopravních nehodách. Uzavřena byla řada tamních silnic, škol či podniků. Letiště byla nucena rušit lety, tisíce lidí byly bez dodávek elektrického proudu.

Únor 2009 - Na 55 obětí si vyžádaly sněhové bouře a silný mráz, které zasáhly americký středozápad. Nejpostiženější byl stát Kentucky, kde bylo hlášeno 24 mrtvých.

Leden - únor 2011 - Spojené státy ochromila sněhová bouře katastrofických rozměrů. Živel téměř zastavil život ve třiceti amerických státech, nejtvrdší úder zasadil středozápadu. Na rozsáhlém území se zastavila pozemní i letecká doprava a miliony lidí se ocitlo v „domácím vězení“, často bez proudu a tepla. Kalamita si vyžádala téměř 40 lidských životů a napáchala škody za miliardu dolarů.

Říjen 2011 - Asi 40 obětí si vyžádala sněhová bouře na severovýchodě USA. Asi tři miliony lidí se ocitlo bez proudu, mnoho míst z postižených států hlásilo historicky nejvyšší sněhovou pokrývku. Škody přesáhly tři miliardy dolarů (asi 57 miliard korun).