Sníh brzdí evropskou dopravu, na hranicích stojí stovky kamionů

Budapešť/Víděň - Vídeňské mezinárodní letiště muselo kvůli nepřetržitému sněžení zrušit tři dopolední lety, další spoje mají vlivem silné sněhové pokrývky a námrazy zpoždění. V Itálii a Slovinsku vytrvalý sníh zablokoval stovky kamionů v příhraniční oblasti západního Maďarska. Jen v župě Zala zůstalo uvězněno téměř 800 kamionů mířících do Slovinska. Uvolněny byly naproti tomu dopoledne hraniční přechody z Rakouska do Slovinska i do Itálie.

Od dnešního rána nesmějí přes maďarsko-slovinskou hranici ani nákladní vozy se slovinskými poznávacími značkami a vozidla jedoucí jen do Slovinska. Záchytná parkoviště podél dálnic a rychlostních silnic už pro vozidla, která uvázla v Maďarsku, nestačí. Stojí nyní i v odstavných pruzích a na okrajích silnic a brání provozu. Omezení podle očekávání maďarských úřadů potrvá asi dva dny a netýká se osobních aut.

Zprovoznění tras do Itálie a Slovinska se naopak dočkali před polednem řidiči kamionů stojících před rakouskými hranicemi někdy i dva dny. Kamiony nad 7,5 tuny se rozjely do Itálie na brennerské dálnici A13, pokračovat v cestě mohli i řidiči většiny ze 300 nákladních aut, kteří strávili noc v oblasti bývalé celnice Spielfeld-Sentilj u slovinské hranice. Zatím ale
smějí jet dál jen vozy mířící přímo do Slovinska.

Ilustrační foto
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Dálniční spojení Slovenska a Rakouska funguje bez větších komplikací, stejně jako dálnice směrem na Ukrajinu. Podobné opatření na česko-slovenských hranicích zavedla policie už jednou přibližně před měsícem, důvodem byla i tehdy kalamita v Maďarsku a přeplněná parkoviště na Slovensku.

Nákladní auta z České republiky směřující do Slovinska a Itálie přes maďarské území byla dopoledne zastavována už na českém území. Policie uzavřela hraniční přechod na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou, před polednem se na hraničním přechodu Lanžhot-Brodské vytvořila asi čtyřkilometrová fronta. Kolem poledne se ale hranice opět otevřela a kolona
se začala rozjíždět. 

Opatření se týkalo jen vozidel nad 3,5 tuny, která směřují přes Slovensko dál do Maďarska. Dopoledne slovenská policie vpouštěla na Slovensko jen slovenské kamiony nebo auta s rychle se kazícím zbožím, zbytek vracela do ČR.

Maďarsko uzavřelo pro nákladní dopravu hranice se Slovenskem a záchytná parkoviště na slovenské straně pro kamiony z Čech nestačila. Západní oblast Slovenska, zejména Bratislavu, zasáhlo silné sněžení, které podle meteorologů potrvá do středy. Napadnout má až 30 centimetrů sněhu. Také na dálnici D1 policie odklání kamiony nad 7,5 tuny mířící do Bratislavy a dále do Maďarska.