Zásah policie vraždící exkolega nepřežil

Los Angeles - Hon na trojnásobného vraha v americké Kalifornii skončil. Bývalý policista Christopher Dorner, který se mstil za údajný rasismus a zmařenou kariéru, se vší pravděpodobností zemřel při požáru lesní chaty v kalifornských horách, kde se opevnil před policisty. V troskách se kromě těla našla i Dornerova peneženka a řidičák, jeho identitu ale musí ještě potvrdit pitva. Bývalý policista v minulých dnech zabil nejméně tři lidi a chystal se zřejmě ublížit i dalším.

V Jižní Kalifornii skončila po přestřelce v hořícím srubu honba za bývalým policistou Christopherem Dornerem. Ten za sebou nechal tři mrtvé a tři zraněné, mstil se bývalým kolegům a jejich blízkým. A vyhrožoval dalším. Stopa se ztratila, když uprchl do hor.    

Muž se ukryl ve srubu. Z něj pálil na šerifovy muže a jednoho zabil. Na výzvy a kouřové granáty nereagoval. Pak přišla na řadu demolice. Při ní srub vzplál a hořel celou noc. 

V ohořelých troskách se pak s největší pravděpodobností našlo jeho tělo. Identitu musí potvrdit ještě testy. „Může trvat dny nebo týdny, než bude hotová analýza DNA nebo analýza zubů, to podle stavu ostatků,“ říká policista Andrew Smith.

Bývalý příslušník LAPD Christopher Dorner
Zdroj: ČT24
Policisté odklánějí dopravu při zásahu v oblasti San Bernardino
Zdroj: ČTK/AP/Gabriel Luis Acosta

Dorner se dostal do centra zájmu policie i veřejnosti před týdnem, kdy byl označen za podezřelého ze střelby ve městě Irvine, která se odehrála na začátku února. Při tomto útoku zemřela dcera vysloužilého kapitána losangeleské policie a její snoubenec. Otec zabité dívky zastupoval Dornera během disciplinárních slyšení, která v roce 2008 vedla k jeho propuštění od policie kvůli údajně falešným svědeckým výpovědím. 

Sám Dorner tvrdil, že byl vyhozen nespravedlivě poté, co si údajně stěžoval na nadužívání donucovacích prostředků ze strany svého školícího kolegy. V prohlášení na Facebooku za to jihokalifornské policii slíbil krevní mstu. Policisté v posledních dnech prověřovali tisícovku tipů na to, kde se Dorner nachází, jeho útočiště ale objevili až v horách poblíž jezera Big Bear.