U Doněcku havarovalo letadlo s fotbalovými fanoušky, pět mrtvých

Doněck (Ukrajina) - Nejméně pět lidí zemřelo při nouzovém přistání letadla u města Doněck na Ukrajině. Spoj letěl z Oděsy. Na palubě bylo podle agentury Interfax 45 lidí, většinou fotbalových fanoušků, kteří cestovali na zápas. Stroj vyjel z ranveje, rozlomil se a začal hořet. U letiště byla tou dobou hustá mlha. Podle záchranářů nemusí být počet obětí konečný. Tři cestující jsou nezvěstní.

Pět z pětačtyřiceti cestujících a členů posádky dnes nepřežilo nouzové přistání letounu An-24, který letěl na lince mezi ukrajinskými městy Oděsou a Doněckem. Na palubě letadla byli fotbaloví fanoušci, kteří mířili na osmifinálové utkání Ligy mistrů mezi místním Šachtarem a Borussií Dortmund.

„Letoun letěl z Oděsy, tvrdě přistál a převrátil se. Většina pasažérů přežila. Na palubě bylo zřejmě 45 cestujících a členů posádky,“ konstatoval guvernér doněckého regionu Andrej Shyshatsky.

Podle vyšetřovatelů byla hlavní příčinou nehody závada jednoho z motorů. V jejím důsledku stroj minul přistávací dráhu a v rozmoklém terénu se převrhl, rozlomil a vzplanul. Situaci ještě zhoršila hustá mlha, která v době přistání výrazně snižovala viditelnost.

Havárie letadla si vyžádala 5 obětí (zdroj: ČT24)

Podle záchranářů bylo při havárii dvanáct lidí zraněno. Ostatním se podařilo zničené letadlo opustit ještě dříve, než propukl požár. „Letadlo při přistávání prudce nabralo rychlost. Podařilo se nám ho včas opustit jenom díky díře v trupu, pak vypukl na palubě požár,“ popsal jeden z cestujících Oleg Usheka.

Stroje An-24 létají už 50 let a patří k nejstarším používaným typům na světě. Okolnosti havárie a to, zda se na ni podepsala technika, nebo chyba posádky, zkoumají experti.