Od funkce ministra vzdalují Hagela obstrukce republikánů

Washington - Chuck Hagel zatím nebude americkým ministrem obrany. Republikánští senátoři totiž zablokovali hlasování o jeho potvrzení do funkce. Znovu o tom budou rozhodovat ještě do konce února a podle agentury Reuters bude mít větší šanci. Prezident Barack Obama obstrukce republikánů zkritizoval, na nominaci Hagela trvá.

Bývalý republikánský senátor Chuck Hagel (66) si musí na post ministra obrany USA kvůli obstrukcím svých kolegů v Senátu počkat. Mohl mít přitom své jisté už včera, jenže republikáni využívají obstrukcí. Žádají prý od Bílého domu více podrobností o událostech okolo útoku z loňského září na americké velvyslanectví v libyjském Benghází. Zemřeli tady americký velvyslanec a další tři Američané. 

Bílý dům odklad hlasování kritizoval, politikaření prý dostalo přednost před národní bezpečností. „Jasná většina v Senátu podporuje schválení senátora Hagela, tudíž obstrukce je proti vůli většiny i našim národním zájmům,“ řekl mluvčí Jay Carney a varoval, že „marnění času“ se neobejde bez následků. 

Hagela nominoval do své vlády znovuzvolený prezident Barack Obama. Ve funkci by měl nahradit odcházejícího Leona Panettu. 

Republikánům se nelíbí, že Hagelovy názory nejsou konzistentní. Například v roce 2003 podpořil válku v Iráku, krátce nato se ale postavil ostře proti. V minulosti hájil také řešení íránské otázky diplomatickou cestou, zatímco teď razí tvrdší postoj. A republikány nepřesvědčil ani výroky z roku 2008 o vlivu takzvané židovské lobby na americkou politiku. 

Hagel byl přitom 12 let senátorem za republikány. Pokud se stane ministrem obrany, bude prvním šéfem Pentagonu, který bojoval ve Vietnamu.