OBRAZEM: Rusko po pádu meteoritu sčítá škody i raněné, poničeny tisíce budov

Moskva - Ruské úřady vyšetřují na příkaz prezidenta Vladimira Putina včerejší explozi desetitunového meteoru nad jižním Uralem. Padající úlomky a tlaková vlna na Zemi zranily přes tisíc lidí, z toho přes 250 dětí, a poničily tři tisíce budov. Pátrací týmy stále pokračují ve hledání částí meteoritu. Kvůli dvacetistupňovým mrazům je prioritou oprava rozbitých oken ve stovkách budov.

Škody jsou patrné ve více než stokilometrovém okruhu kolem jezera Čebarkul, které leží asi 70 kilometrů západně od Čeljabinska a u něhož byl objeven kráter vytvořený zřejmě dopadem největšího meteoritu. Tlaková vlna po nárazu vesmírného tělesa poškodila bezpočet oken skoro tří tisícovek obytných domů, 34 z 41 nemocnic a 361 školek a škol. Nejhůře prý dopadl zimní stadion.

Vlna v jedné ze základních škol poškodila tělocvičnu, kde zrovna probíhal trénik juda. „Slyšeli jsme tříštivý zvuk. Myslel jsem si, že spadl strop. Běžel jsem do tělocvičny, strop byl sice v pořádku, ale okna to úplně zničilo,“ prohlásil zástupce ředitele Vjačeslav Tutik.

Patrně nejhůř z 1 200 zraněných je na tom žena, která si zlomila páteř - agentura ITAR-TASS informovala, že ji ve vážném stavu lékaři letecky dopravili do Moskvy. V čeljabinských nemocnicích zůstává padesátka pacientů, včetně 13 dětí. Jejich stav se podle lékařů pohybuje od „uspokojivého“ po „středně vážný“. Stovky lidí už byly ale propuštěny.

Zatím se podle gubernátora podařilo zasklít asi třetinu oken, zbytek má následovat do týdne, v případě výkladních skříní ze sovětské éry do dvou týdnů. Na úklidu střepů se podílejí i studenti.

Počet obyvatel, kterým meteorický roj nějakým způsobem poškodil obydlí, je odhadován na 100 tisíc. Materiální škody se prý pohybují kolem miliardy rublů (přes 630 milionů korun).

Radiace lidi neohrožuje

Podle úřadů už infrastruktura v postižené oblasti funguje normálně. V ovzduší nebyla naměřena radiace ani žádné škodlivé látky. Prezident Putin už vyzval k vyšetření incidentu. „Musíme vypracovat analýzu této situace, vyhodnotit poškození nejen v komunikační infrastruktuře a v sociálním zázemí, ale i v energetickém sektoru. Kvůli zimě je potřeba udělat to co nejrychleji,“ konstatoval prezident.

Podle ruské kosmické agentury meteor letěl rychlostí 30 kilometrů za sekundu a předpovědět událost bylo proto téměř nemožné. Explodoval 30 až 50 kilometrů nad zemí. Úlomky dopadly na území několika krajů - zasáhly Čeljabinskou, Ťumenskou, Sverdlovskou a Kurganskou oblast a rovněž Baškortostán. Od včerejška se je snaží vyhledat pátrací týmy. Oblast prohledává víc než 20 tisíc lidí.

Zemi minula planetka schopná zničit Prahu

V „těsné“ blízkosti necelých 28 tisíc kilometrů včera večer proletěl kolem Země také asteroid 2012 DA14. Těleso o délce kolem 45 metrů a hmotnosti zhruba 135 tisíc tun se podle expertů nemohlo se zeměkoulí srazit. Planetka se každopádně dostala níže, než létají geostacionární satelity.

Nejblíže k Zemi byla ve 20:26 SEČ, kdy přeletěla nad pobřežím asijského ostrova Sumatra rychlostí 7,8 kilometru za sekundu. Kdyby tato planetka velikostí srovnatelná s tunguzským meteorem dopadla na Zemi, byla by schopná zcela zničit město o velikosti Prahy.

Asteroid
Zdroj: ČT24/ISIFA