Mírová jednání s Palestinci povede za Izrael Livniová

Jeruzalém – Bývalá izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová stane v čele ministerstva spravedlnosti a bude také pověřena vedením mírových rozhovorů s Palestinci. Umírněná centristická strana Pohyb bývalé ministryně tak je prvním partnerem bloku Likud v budoucí vládní koalici, kterého bezmála měsíc po vítězství v předčasných parlamentních volbách oznámil designovaný premiér Benjamin Netanjahu. Palestinská samospráva jmenování Livniové uvítala.

Koaliční dohoda se stranou Livniové, která ve volbách získala šest poslaneckých mandátů, přiznává straně Pohyb ještě post ministra životního prostředí. „Země potřebuje širokou a stabilní vládu k vedení mírového procesu,“ řekl Netanjahu a slíbil, že bude pokračovat ve snaze dosáhnout svého deklarovaného cíle, jímž je vytvoření nezávislého palestinského státu v sousedství Izraele.

„Jmenování paní Livniové bude pozitivním signálem, jestliže obdrží plný mandát a široké pravomoci k jednání v této záležitosti,“ reagovalo na zprávu o jmenování Livniové palestinské vedení. „Paní Livniová je hluboce zasvěcena do podrobností jednání, o nichž má rozsáhlé povědomí, a má jasnou vizi řešení této problematiky. Ví, co může vést k úspěchu nebo k nezdaru,“ řekl politický poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Nim Hammad. Hlavní Abbásův poradce Jásir Abid Rabbú ale zdůraznil, že důležité bude, jakou politiku přijme a bude uskutečňovat nastupující izraelská vláda. Jestliže se Netanjahu bude držet své politiky budování osad na okupovaných (palestinských) územích, pak by si prý „Livniová měla raději hledat jiný úkol“.

Cipi Livniová
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Zapojení Livniové do vlády se očekávalo a překvapením není ani její pověření řídit izraelské vyjednávače v mírových rozhovorech s Palestinci. Bývalá ministryně zahraničí z let 2006 až 2009 totiž zaměřila svou předvolební kampaň na obnovení mírových rozhovorů s Palestinci.

Palestinské vedení odmítá jednat s Netanjahuem, dokud jeho vláda pokračuje v budování izraelských osad na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Obě tato území spolu s pásmem Gazy si Palestinci nárokují pro svůj budoucí samostatný stát.