Curiosity zkoumá vyvrtaný prach - objeví stopy života?

Pasadena – Americká sonda Curiosity na Marsu dosáhla dalšího pokroku. Vůbec poprvé se jí podařilo zavrtat pod povrch planety a odebrané vzorky rovnou zkoumat. I když to bylo sice jen z pěticentimetrové hloubky, vědci si od nálezu slibují, že by mohli lépe pochopit minulost planety.

Vůbec poprvé se podařilo Curiosity zavrtat se pod povrch planety. Bylo to sice jen několik centimetrů pod povrchem, podařilo se ale z vrtu odebrat vzorek horniny. Curiosity použila vrtačku na konci robotické ruky. Po několika mělkých testovacích vrtech vyvrtala sonda během asi sedmi minut díru širokou 1,6 centimetru a hlubokou 6,4 centimetru.

Z vrtu pak sonda odebrala zhruba takové množství prášku, který by se vešel do polévkové lžíce. S tím pak vozítko putovalo do palubní laboratoře, kde se teď bude prášek zkoumat.

Šedý prášek se podle vědců z NASA výrazně liší od červeného prachu pokrývajícího povrch planety. Vzorek navrtala sonda v hornině, které podle výzkumníků zřejmě před lety dala na Marsu tvar voda. Její přítomnost je považována za jednu z hlavních podmínek pro vznik života. Vědci proto věří, že mezi minerály a usazeninami objeví stopy po sloučeninách organických látek.

„Umožňuje nám to proniknout pod povrchovou vrstvu skal a tím v podstatě otevřít časovou schránku s důkazy o tom, jak vypadal Mars před třemi či čtyřmi miliardami let,“ řekla Louise Janduraová, která má na starosti systém sběru vzorků Curiosity. 

Sonda, která je velká asi jako automobil, pracuje na Marsu od loňského srpna. Teď má v plánu vydat se na nedalekou horu Sharp, kde bude provádět další zkoumání. Jízda na vrchol vzdálený asi 8 kilometrů by s přestávkami měla trvat devět měsíců. Vědci doufají, že se zde sondě podaří objevit stopy organických molekul, které jsou stavebními kameny života. Na planetě by Curiosity měla pracovat ještě zhruba rok a půl.