Cena míru pro Hollanda za intervenci v Mali

Bamako – Francouzští vojáci a jejich afričtí spojenci obnovili boje proti islámským radikálům v severomaliském městě Gao. To patří k největším městům maliského severu a islamisty z něj vytlačili už v lednu, jenže teď tady s nimi opět bojují. Francouzský prezident François Hollande dostal dnes za své rozhodnutí podniknout vojenskou intervenci proti islamistům v Mali cenu míru UNESCO. Podle organizace tak vyjádřil solidaritu s africkými národy.

Francouzská armáda dnes znovu nasadila v Gau obrněné vozy. Bojuje se tady především o radnici, ve které se zabarikádovali islamisté. Boje mezi islamisty a spojeneckými jednotkami se odehrávaly i na severním a jižním vstupu do města. 

Islamisté loni obsadili sever Mali a začali tam prosazovat vládu podle přísného výkladu islámského práva šaría. Začátkem letošního roku se začali posouvat k hlavnímu městu Bamaku. Místnímu vojsku přišla 11. ledna na pomoc francouzská armáda. 

Za tuto pomoc dnes UNESCO vyznamenalo francouzského prezidenta. Hollande dostal cenu Félixe Houphouëta-Boignyho za úsilí o mír. UNESCO mu ji udělilo za „solidaritu, kterou Francie projevila vůči africkým národům“. Cena se jmenuje po prvním prezidentovi afrického státu Pobřeží slonoviny poté, co tato bývalá francouzská kolonie získala nezávislost.