Německa se nebojte, vzkázal Gauck Evropě

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck v očekávaném projevu k budoucnosti EU ujistil evropské státy, že se nemusejí obávat dominantní role Německa na kontinentu. Zdůraznil také, že se v žádném případě nebudou muset přizpůsobovat německým zvyklostem. Evropa se ale podle něj musí dál sjednocovat. Projev v prezidentském sídle v berlínském zámku Bellevue odměnili účastníci ovacemi vestoje.

Evropská unie udělala ve své historii řadu chyb, je ale potřeba za ni bojovat, a to zvláště v současné době, kdy její občané prožívají krizi důvěry, řekl Gauck a dodal, že Evropa se potřebuje dál sjednocovat a budovat pocit společného vlastenectví. Politici by podle německého prezidenta neměli přehlížet rostoucí netrpělivost, frustraci a únavu, kterou občané EU reagují na důsledky hospodářské a politické krize posledních let. Gauck vyzval politické lídry, aby k evropskému projektu přistupovali kritičtěji a přiznali si, že v minulosti se stala řada chyb. Podle něj se třeba příliš spěchalo na rychlé přijetí mnoha zemí bývalého východního bloku, nedostatky provázely i zavádění společné měny.

  • Německý prezident Joachim Gauck při projevu k budoucnosti Evropy autor: John MacDougall, zdroj: ČTK/AP
  • Německý prezident Joachim Gauck při projevu k budoucnosti Evropy autor: John MacDougall, zdroj: ČTK/AP

Evropská unie se podle německého prezidenta stala všední součástí života a třeba mladí lidé už ji vnímají jako něco přirozeného. „Své první kapesné dostali v eurech, učí se nejméně dva cizí jazyky a na školní výlety jezdí do Paříže, Londýna, Madridu a také do Varšavy, Prahy a Budapešti,“ řekl Gauck. Přesto podle něj občanům unie chybí společná identita, pocit evropského vlastenectví. „Co nás jako Evropany definuje, co evropanství znamená, co je stále těžké postihnout,“ přiznal.

Gauck se ovšem vyjádřil i k aktuálnějším problémům - ujistil třeba, že Německem prosazovaná myšlenka další užší integrace nepovede k „německé Evropě“, ale spíše k „evropštějšímu Německu“. Vyzval rovněž Velkou Británii, aby setrvala v EU.

Prezident se vyslovil také pro celoevropský televizní kanál, diskusní prostor, podle vlastních slov jakési „Arte pro všechny“.

Gauck hovořil ke dvěma stovkám hostů ve svém sídle v berlínském zámku Bellevue necelou hodinu a jeho projev ukončily ovace vestoje. Na jeho řeč se čekalo zejména proto, že šlo po téměř roce ve funkci o jeho první projev týkající se evropské politiky.

Komentář Petra Robejška (zdroj: ČT24)

Politolog Petr Robejšek ale v rozhovoru pro ČT uvedl, že podle prvních komentářů nemohli být s projevem spokojeni ani ti, kteří Evropu podporují, ani ti, kteří ji zpochybňují. V řeči podle Robejška nezaznělo nic burcujícího ani originálního, nic, co by národu dalo nějakou orientaci.