Muslimský prezident ustoupil: Kvůli Velikonocům Egypt odvolí dřív

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí přesunul termín parlamentních voleb o pět dní - na 22. dubna. Stalo se tak po výhradách koptských křesťanů, kteří žádali přesunutí voleb kvůli oslavám Velikonoc. Koptští aktivisté tvrdí, že čas voleb byl zvolen necitlivě vůči komunitě egyptských křesťanů a že mnozí by kvůli svátkům k volbám nešli. Koptové dávali najevo odhodlání demonstrovat, dokud nebude termín změněn.

Podle původního rozhodnutí se mělo první kolo konat o víkendu 27. a 28. dubna a další kolo pak o týden později. Představitelé koptské církve ale požádali prezidenta Mursího, aby hlasování posunul nejdříve na 7. května.

Mursího za vypsání nových voleb kritizuje také opozice a její představitel Muhammad Baradej vyzval k jejich bojkotu. Vypsání voleb považuje za nezodpovědný krok a recept na to, jak Egypt zavléci do záhuby. Koalice Národní fronta spásy, k níž Baradej patří, ale uvedla, že nerozumí tomu, proč Baradej s výzvou k bojkotu dnes přišel, když fronta už předem ohlásila, že do voleb nepůjde, nebude-li nalezeno řešení politické krize.

Bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Baradej připomněl, že k bojkotu voleb vyzýval už v roce 2010. Tehdy se volby, které vyhrála strana Husního Mubaraka, neobešly bez manipulací a násilí.