Kypr si zvolil nového prezidenta: konzervativce Anastasiadise

Nikósie - Prezidentské volby na Kypru vyhrál konzervativní politik Nikos Anastasiadis. Podle konečných výsledků získal v dnešním druhém kole 57,48 procenta hlasů. V prvním kole minulou neděli získal přes 45 procent hlasů, a nepřekročil tak padesátiprocentní hranici potřebnou k vítězství. Levicový kandidát Stavros Malas, který v prvním kole skončil druhý s 27 procenty, již dnes svou porážku uznal a vítězi gratuloval.

Příštího prezidenta podle kyperských médií ve funkci nečeká nic dobrého. Země je v hluboké krizi, nezaměstnanost dosahuje 15 procent. Rozpočtové škrty a rostoucí daně uvrhly podle komentátorů národ do hluboké skepse. „Budoucí prezident začne od nuly, ale selhat nesmí. Čeká ho dlouhá cesta, bude potřebovat naději a vizi,“ napsal dnes list Simerini. 

Šestašedesátiletý právník Anastasiadis slíbil voličům rychlou dohodu s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), od níž si investoři slibují záchranu před bankrotem.

Nikos Anastasiadis ve vítězném projevu:

„Mou první prioritou je obnovit důvěryhodnost Kypru. Jsem připraven spolupracovat s našimi evropskými partnery a zároveň plnit, jak to jen nejlépe půjde, naše závazky. Slibuji, že přijmu veškerá nezbytná opatření, abych vyvedl zemi z ekonomické krize.“

Kypr se obrátil na EU a MMF s žádostí o pomoc již loni. Země podle odhadů potřebuje úvěrovou podporu ve výši zhruba 17,5 miliardy eur (445 miliard Kč), což zhruba odpovídá ročnímu výkonu kyperské ekonomiky. Část věřitelů není přesvědčena, že bude Kypr schopen případnou pomoc splácet. V Německu panuje silný odpor vůči pomoci, protože média tam popisují Kypr jako oblíbený daňový ráj pro bohaté Rusy. I v německých vládních kruzích panují obavy z praní špinavých peněz na ostrově. Kypr se potýká s první recesí za téměř 40 let a více než rok nemá přístup na kapitálové trhy.

Anastasiadisova soupeře Malase podle médií diskreditovalo napojení na komunisty, s jejichž recepty na řešení hospodářské krize většina Kypřanů nesouhlasí. Dosavadní prezident Demetris Christofias nekandidoval. Jeho popularita v poslední době klesla v důsledku ekonomických problémů.