Rozpad Československa prospěl všem, shodli se Klaus s Gašparovičem

Bratislava – Rozdělení Československa prospělo oběma státům – Česku i Slovensku. Shodli se na tom prezidenti obou zemí Ivan Gašparovič a Václav Klaus. Klaus je na Slovensku na své poslední zahraniční cestě ve funkci hlavy státu. Oba politici také konstatovali, že česko-slovenské vztahy jsou na vynikající úrovni.

„Jsem přesvědčen, že rozdělení (Československa) oběma zemím prospělo. Možná více Slovensku než Česku,“ prohlásil Klaus po setkání s Gašparovičem. „Jsem přesvědčen, že vztahy by nebyly tak dobré při fungování společného státu, který jsme měli. Nebyly to vždy rovnocenné vztahy. Nyní takové jsou. (…) Právě cesty, které jsme nedokázali vytvořit v době společného státu, jsme dokázali vytvořit nyní. Nezáleží na tom, zda se jmenujeme Česko-Slovensko, nebo zda jsme Česká republika a Slovenská republika, když vztahy fungují a jsou dobré,“ dodal Gašparovič.

Brífink obou prezidentů bylo vlastně spíše jakýmsi nostalgickým vzpomínáním z obou stran. Klaus podotkl, že Česko a Slovensko si pomáhaly na mezinárodní úrovni a nejednou jeden stát podržel ten druhý.

Právě Václav Klaus jako český premiér a jeho tehdejší slovenský protějšek Vladimír Mečiar byli po volbách v roce 1992 hlavními architekty dohody mezi českými a slovenskými politiky, která vedla k rozdělení Československa. Na Slovensko podle dvacetileté tradice jezdí české hlavy státu na první a poslední návštěvu v úřadě. Za dekádu v prezidentské funkci byl Václav Klaus na Slovensku třináctkrát.

Klaus a Gašparovič jsou političtí veteráni, kteří se potkávají už 22 let. V rolích nejvyšších představitelů svých států se loučili, tisková konference se ale ve slavnostním duchu nenesla.

Klaus nelituje, že nedostal vyznamenání

Klaus na brífinku odpovídal na dotaz, zda nelituje, že na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla nedostal na Slovensku na závěr svého prezidentského mandátu vysoké státní vyznamenání. „My vnitřně cítíme, že bychom si možná takové vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku, abyste tuto věc zesměšňovali,“ řekl Klaus. Dodal, že on i slovenský prezident jsou přesvědčeni, že pro československé vztahy udělali maximum, „možná více než leckdo jiný, zejména více než ten, který o tom téměř každodenně píše posměšné články“. „Ani jsem neuvažoval, že bychom se měli ocenit,“ reagoval Gašparovič; vzápětí ovšem nevyloučil, že se tak ještě stane.

Klaus je spolu s manželkou Livií na poslední zahraniční cestě v roli hlavy státu. „My sami jsme si spočítali, že já jsem byl za tu dobu na Slovensku 12krát, což je poměrně dost, (…) demonstruje to jak blízkost našich osobních vztahů, tak obou našich národů,“ komentoval Klaus. „Naše osobní vztahy byly dobré a určitě přispěly k tomu, že ČR a SR jsou v pozici opravdu přátelských, spolupracujících a navzájem si pomáhajících zemí,“ řekl Klausův slovenský hostitel Ivan Gašparovič. 

Po odpolední schůzce a společném obědě s předsedou slovenského parlamentu Pavolem Paškou se český prezidentský pár zúčastnil otevření výstavy věnované 20. výročí samostatné ČR a Slovenska. Výstava pořádaná českými a slovenskými kulturními institucemi je zaměřena zejména na představení fotek zachycujících významné události v ulicích měst obou republik bývalé federace od pádu komunismu v roce 1989.

Klaus dostane ocenění za přechod k tržní ekonomice

Ve středu bude Klaus hostem sněmu ZPS, kde si převezme výroční cenu tohoto sdružení. Ocenění dostane podle podnikatelů kromě jiného za to, že se v Československu po pádu komunismu v roce 1989 zasloužil o přechod od centrálně plánovaného hospodářství na tržní ekonomiku. Odpoledne po schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem odletí Klaus do vlasti.

Mandát Václava Klause na Pražském hradě vyprší 7. března, o den později ho tam nahradí Miloš Zeman. I ten už oznámil, že jeho první zahraniční návštěva bude právě u našich východních sousedů.