Prezident Klaus jezdil do ciziny v průměru každé dva týdny

Praha - Na poslední zahraniční cestu ve funkci dnes zamířil český prezident Václav Klaus: tradičně na Slovensko, kam české hlavy státu jezdí na první a poslední návštěvu v úřadě. Na zahraničních cestách strávil Klaus nemalou část svého prezidentského mandátu: během deseti let ve funkci absolvoval 278 cest za hranice Česka.

Čtenáři jeho webových stránek měli možnost být – alespoň virtuálně - u toho. Důvod, proč začal prezident vydávat své Zápisky z cest, shrnuje jeho záznam ze 17. května 2011: „Zápisky z této cesty jsem původně neměl v úmyslu psát, ale několik lidí mi ještě v Praze řeklo, že je Ázerbájdžán zemí, o které vůbec nic nevědí a že se právě proto těší na mé zápisky.“

Prezident ve svých zápiscích, které vyšly i knižně (Zápisky z cest a Zápisky z nových cest), popisuje běžné věci a své dojmy. Všímá si ale i detailů - třeba v odívání - a přiznává někdy i neznalost. Třeba při návštěvě observatoře Paranal při cestách do Latinské Ameriky, kde byl podle svých slov „asi jediný z celé delegace, kdo nevěděl, že se na tomto místě natáčela poslední bondovka“. Často se v zápiscích objevují i informace z dlouhých přesunů letadlem nebo vlakem.

Na cesty po boku prezidenta vzpomíná i první dáma. I když prý navštívila řadu míst, nejraději vzpomíná na Slovensko. Zároveň přiznává, že jí budou chybět krásné květiny, které vždy dostávala.

Téma Událostí (zdroj: ČT24)

Nejeuroskeptičtější hlava státu celé EU

Ani na svých cestách neskrýval Václav Klaus kritické názory na vývoj v Evropské unii a názory na globální oteplování. V pomyslném prezidentově itineráři nechyběly země Evropské unie, na adresu sedmadvacítky se ale vyjadřoval vždy velmi kriticky. Rusko naopak hodnotil jako jednoho z klíčových partnerů České republiky a hned několikrát se během svého mandátu sešel s tehdy ještě prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Přátelské jsou podle Klause i vztahy Česka a Spojených států - s prezidentem Barackem Obamou jednal Klaus naposledy v roce 2011.

V Bruselu platí Klaus jednoznačně za nejeuroskeptičtější hlavu státu celé půlmiliardové unie - obzvláště v Evropském parlamentu, kde při projevu kritizoval unijní instituce za jejich údajnou nedemokratičnost. Většina europoslanců mu to doteď nemůže zapomenout. V Rusku oficiální místa Klause na rozdíl od mnoha jiných státníků nikdy nekritizovala. Oceňovala spíš jeho korektní vztah ke Kremlu a to, že prakticky nikdy nekomentoval ruskou vnitropolitickou situaci a byl i zdrženlivý v otázce dodržování lidských práv. Moskvu považoval za důležitého hráče na světové šachovnici, čehož si všímala především ruská média.