Visegrádští ministři proberou rozvoj vojenských schopností

Gdaňsk – Dnes a zítra se v polském Gdaňsku koná pravidelné setkání ministrů obrany zemí visegrádské čtyřky (V4). Zaměřit se mají hlavně na budování a rozvoj vojenských schopností a připravit schůzku premiérů, která se koná příští středu. Českou delegaci povede náměstek ministra obrany Vlastimil Picek.

Ministři obrany V4 se už loni v Litoměřicích zavázali do roku 2016 vytvořit společnou bojovou jednotku v rámci Evropské unie. Měla by mít asi 3000 členů. Ministři plánují také společný výcvik a společné nákupy vojenské techniky, což by mělo nákupy zlevnit.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Deklarace o spolupráci Československa, Maďarska a Polska (visegrádské trojky) na cestě k evropské integraci byla podepsána 15. února 1991 v maďarském Visegrádu. Po rozpadu Československa se visegrádská trojka změnila na čtyřku. Od té doby se konají schůzky prezidentů, premiérů, ministrů, ale i šéfů generálních štábů či porady předsedů nejvyšších soudů. V polovině 90. let spolupráce ustala. Na její obnově se premiéři dohodli až v roce 1998 a fakticky ji obnovili v následujícím roce v Bratislavě.