Hollande je nejméně oblíbeným prezidentem Francie za 30 let

Paříž - Popularita francouzského prezidenta Françoise Hollanda je nejnižší od jeho nástupu do funkce před deseti měsíci. Podle průzkumu zveřejněného deníkem Le Figaro získal důvěru 30 procent Francouzů. To je nejmenší podíl sympatií občanů, jaký hlava státu ve Francii získala od roku 1981.

Hollande se neúspěšně snaží snížit schodek státního rozpočtu a nastartovat ekonomický růst. Prezident nedávno potvrdil, že Francie letos nesplní cíl srazit deficit k hranici tří procent ročního výkonu ekonomiky, která zároveň nedosáhne předpokladaného růstu.

Francouzi mu i proto prostřednictvím průzkumu dali najevo, že je nejméně oblíbeným prezidentem za více než tři desetiletí. Třicetiprocentní důvěra respondentů znamená pro Hollanda pokles o pět procent proti průzkumu z konce ledna.

Ještě hůře dopadl v průzkumu premiér Jean-Marc Ayrault, kterého podporuje pouze 28 procent respondentů, což je rovněž o pět procent méně než před měsícem. Průzkum pro Le Figaro uskutečnila agentura TSN Sofres mezi 21. a 25. únorem na vzorku 1 000 lidí.

S Hollandovým předchůdcem v prezidentském úřadu Nicolasem Sarkozym bylo v podobném období od jeho zvolení spokojeno 41 procent účastníků průzkumu.