Chávez bojuje o život, přiznala Venezuela

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez po opakovaných operacích rakoviny v nemocnici bojuje o život. Ve čtvrtečním rozhovoru pro venezuelskou televizi to připustil viceprezident země Nicolás Maduro. Právě Maduro krátce předtím popřel informace panamského diplomata, že Chávez je již po smrti, a zdůraznil, že prezidentův stav je sice vážný, ale nebrání mu řídit zemi z nemocničního lůžka.

Chávez „bojuje o své zdraví, o svůj život a my ho doprovázíme“, řekl ve čtvrtek Maduro televizi. Zopakoval tak v podstatě formulaci z loňského prosince - také tehdy sdělil, že prezident svádí bitvu o svůj život a zdraví.

Nicolás Maduro:

„Všichni víte, že se o své zdraví nestaral, protože své tělo i duši odevzdal lidu. Dal mu práci, život, bydlení, jídlo, vzdělání a zdravotní péči. Náš vůdce je nemocný, protože svůj život obětoval těm, kteří nikdy nic neměli. Musíme být loajální a věrní vůči tomuto člověku, který toho tolik udělal pro naši zemi.“

Chávez se s rakovinou léčí už téměř dva roky a loni v prosinci podstoupil čtvrtou operaci na Kubě. Od té doby se neobjevil na veřejnosti. Vláda pouze v polovině února zveřejnila jeho fotografie a po návratu Cháveze z Kuby 18. února se objevilo několik vzkazů na jeho oficiálním účtu na sociální síti Twitter.

Kvůli této dlouhé absenci se spekuluje o tom, že Chávezův stav může být velmi vážný. Oficiálně se ví pouze o tom, že prezident má problémy s dýcháním a dýchá pomocí tracheální intubace, tedy rourkou zavedenou do průdušnice.

Informacím o Chávezově stavu se už nedá věřit

Podle spolupracovníka ČT Martina Reye lze brát jakékoliv informace o Chávezově zdravotním stavu čím dál méně důvěryhodně: „Do inaugurace, která byla plánovaná na 10. ledna, se dalo říct, že vláda informovala pravidelně a konzistentně. I když opozice stejně poukazovala na jejich nepravost. V tuto chvíli byla i vláda několikrát přistižena, že si protiřečí. Jednou Nicolas Maduro říká, že je to s Chávezem vážné, podruhé jiný vládní politik říká, že Chávezův stav se zlepšuje a udílí příkazy.“

Osmapadesátiletý Chávez je venezuelským prezidentem už 14 let a loni v říjnu získal další šestiletý mandát. Do úřadu měl po znovuzvolení nastoupit 10. ledna, ale inaugurace byla kvůli jeho nemoci odložena.

Podle panamského velvyslance při Organizaci amerických států Guillerma Cocheze už dcery nechaly Cháveze odpojit od přístrojů. Oficiální místa včetně spřáteleného kubánského režimu o jeho stavu prý vždy lhala - včetně podvržené fotky, na níž je Chávez se svými dcerami. Podle některých spekulací se prý dokonce naklánějí nad mrtvým člověkem.

Nebylo by to poprvé, kdy by venezuelská propaganda použila manipulaci. „V roce 2002 natočili video, které bylo prezentováno až později, ale tvářilo se jako video, které bylo vysíláno v ten pravý čas,“ připomíná politolog Martin Rey.

Množící se spekulace, že prezident umírá nebo je již po smrti, mezitím kritizoval Chávezův bratr Adán Chávez. Před stoupenci prohlásil, že prezident pokračuje v boji a „my jsme si jisti vítězstvím“. Chávezův zeť Jorge Arreaza, který je zároveň venezuelským ministrem pro vědu, na Twitteru napsal, že „vypuštění absurdních a bizarních fám pravicovým křídlem toto křídlo pouze diskredituje a dál ho vzdaluje od lidí“. Venezuelský ministr informací Ernesto Villegas pak odsoudil „děsivé“ zprávy o Chávezově zdraví kolující po internetu a prohlásil, že nyní probíhá „psychologická operace s cílem vyvést venezuelský lid z rovnováhy“.