Česko na Expu? Organický Kaplický nebo Babišovo Čapí hnízdo

Praha - Přípravy české účasti na světové výstavě EXPO 2015 jsou v plném proudu. Vláda se tentokrát rozhodla přizvat k financování českého pavilonu soukromé firmy. Kabinet se již ve středu seznámil s variantami podoby českého pavilonu pro výstavu EXPO v Miláně. Favority jsou „organický“ styl podle zesnulého Jana Kaplického nebo „přírodní“ styl farmy Čapí hnízdo Andreje Babiše.

Výběrem lepší varianty se vláda nezabývala. Ve všech případech bude podmínkou využití materiálů, které dodají partneři české účasti, ať už stavebního dřeva či nanotechnologií. Generální komisař české účasti na Expu Jiří F. Potužník popisuje tři základní koncepty takto:

  • „hi-tech“, tedy pavilon výrazně technický,
  • „přírodní“ jako variace na farmu Čapí hnízdo,
  • „organický“ ve stylu zesnulého architekta Jana Kaplického.

Třetí varianta je podle Potužníka „architektonicky, investičně i technologicky nejnáročnější.“ Mezi Italy je však „organická“ architektura velmi populární. „V Itálii mají přímo muzeum Enza Ferrariho od Jana Kaplického, a to je architektura, která vám opravdu bere dech a je jasné, že kdyby se něco podobného podařilo realizovat v rámci české expozice, tak už je to malé vítězství,“ komentuje to Potužník.

Muzeum Enza Ferrariho od Jana Kaplického
Zdroj: Gettyimages/Isifa/Venturelli/WireImage

Vnitřní expozice by mohla být s ohledem na předpokládaný organický styl pavilonu koncipována pod pracovním názvem „laboratoř života“. Odrážet má i geografickou polohu a historickou povahu Česka v Evropě. Ohled bude brán také na téma Expa, které zní „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Potužník k tomu říká: „Italští organizátoři, na rozdíl od čínských, se tváří tak, že ho budou daleko striktněji vyžadovat.“

Potužníkova kancelář registruje již několik zájemců o postavení generálního partnera, který by odpovídal za stavbu pavilonu, jeho provoz na Expu i následnou demontáž a případné nové postavení v ČR. „Rozměr projektu koordinovaného investování veřejného a soukromého sektoru nemá v české legislativě precedens,“ uvádí se v podkladu pro kabinet.

Někdejší redaktor České televize a mluvčí českého předsednictví EU Potužník se stal komisařem pro Expo loni v prosinci. Už tehdy se hovořilo o nutnosti do přípravy výstavy razantně zapojit soukromé peníze. Zazněl přitom předpoklad optimální varianty příspěvku soukromníků zhruba na úrovni 260 milionů korun, nejméně 180 milionů. „Soukromý sektor má možnost zapojit se jak do stavby, tak do vnitřní expozice nebo prezentací,“ říká Potužník.

Rozhovor s Jiřím F. Potužníkem (zdroj: ČT24)

Celkem by účast měla podle odhadů vyjít na zhruba 350 milionů korun. Okolo 70 milionů zbylo z přípravy minulého Expa, stát by podle údajů z loňského prosince mohl dát dalších 60 milionů a jednotlivá ministerstva dohromady možná až 40 milionů.

Čapí hnízdo Andreje Babiše

Jednání probíhá s farmou Čapí hnízdo Andreje Babiše. „Byl nesmírně vstřícný a neuvěřitelně konkrétní. Jednání s ním se dostalo rychle do reálného tvaru, kdy jsme zvažovali koncepci Čapího hnízda a jeho velmi moderního a originálního pavilonu,“ říká ke spolupráci s Babišem Potužník. Momentálně však spolupráce nepokračuje, neboť farma Čapí hnízdo nemá pro druhý pavilon podobného typu v současnosti využití. Babiš na sebe v podobné souvislosti upozornil, když koupil olympijský klikující autobus Davida Černého.

Farma Čapí hnízdo Andreje Babiše
Zdroj: ČT24/Farma Čapí hnízdo

Staropramen nebo zoologická zahrada

Desetinu nákladů, tedy asi devět milionů, nabídla Jihočeská univerzita. Její vedení o návrhu diskutuje s Jihočeským krajem v souvislosti s plánem postavit v Českých Budějovicích kulturní halu. Dalším zájemcem o pozici partnera pavilonu je například liberecký technologický IQPark.

Mezi možnými partnery expozice a vystavovateli jsou v podkladech pro jednání vlády dále zmíněny například developerská společnost CTP Invest, pivovar Staropramen, hlavní město Praha, Ústav organické chemie a biochemie, pražská zoologická zahrada či státní agentura CzechTourism.

130 zemí, 25 milionů lidí

Organizátoři italského Expa čekají, že se výstavy zúčastní okolo 130 zemí a navštíví ji až 25 milionů lidí, většinou domácích návštěvníků. Investice jsou odhadovány na 1,3 miliardy euro (přes 33 miliard korun) z veřejných zdrojů a půl miliardy (asi 12,7 miliardy korun) ze soukromých.