Asad se v rozhovoru opřel do Britů, jednají prý naivně a zmatečně

Praha – Britská vláda se podle syrského prezidenta Bašára Asada chová naivně a při snaze o řešení syrského konfliktu situaci spíše destabilizuje. Asad to zmínil v rozhovoru pro Sunday Times. Západnímu listu poskytl interview po více než roce a počínání Británie mimo jiné přirovnal také k šikanování. Britové dlouhodobě podporují syrské povstalce a zasílají jim materiální pomoc. V současnosti se přitom hovoří i o možnosti zbrojního zásobování.

„Jednají proti našim i svým vlastním zájmům. Současná britská vláda se chová naivně, zmatečně a je odstřižena od reality. Jestli chtějí hrát klíčovou roli, musí to změnit a chovat se daleko rozumněji,“ řekl syrský prezident během rozhovoru, který trval zhruba hodinu.

Británie syrskou opozici podporuje. Šéf diplomacie William Hague před pár dny navíc nevyloučil, že může poslat k dispozici zbraně. Zatím k tomu ale Británie nepřistoupila. Podle Asada svým záměrem pouze přiostřuje konflikt. „Jak můžeme po Británii chtít, aby hrála klíčovou roli, když celou situaci jen militarizuje? Jak po ní můžeme chtít, aby situaci stabilizovala. Jak můžeme očekávat, že zmírní násilí, když chtějí těm teroristům dodávat zbraně a nijak se nesnaží ulehčit dialog mezi Syřany?“ ohradil se Asad.

William Hague
Zdroj: Martial Trezzini/ČTK/AP

Reakce Londýna na Asadova slova přišla vzápětí. Podle britského ministra zahraničí má Asad zato, že v konfliktu jde o mezinárodní konspiraci, a nikoliv o povstání jeho vlastního lidu. „Ten muž tomu zabíjení vládne. A můj vzkaz jemu zní: My jako Británie posíláme do země jídlo, stany, pokrývky, abychom pomohli lidem, kteří byli vyhnáni z domů jeho jménem. To my posíláme zdravotnické vybavení, abychom pomohli těm, které vojáci pracující pro tohoto muže zranili,“ komentoval Hague.

Íránský ministr zahraničí už řekl, že Asad nemá jinou možnost než s rebely dál bojovat. Podle Teheránu v čele země vydrží až do dalších prezidentských voleb v roce 2014. Opozice jednání podmiňuje právě Asadovým odchodem. Prezident v dnešním rozhovoru s britskou novinářkou ale zopakoval, že rezignovat nehodlá. V zemi se mezitím dál bojuje. Za dva roky občanské války zemřelo kolem 70 tisíc lidí.