V Bratislavě demonstrovaly za důstojnější život desítky Romů

Bratislava - Slovenští Romové jsou velmi nespokojení s tím, v jakých podmínkách žijí. Čtyřicet až padesát z nich se jich dnes proto sešlo před bratislavským ministerstvem práce. Demonstrovali zde za důstojnější život a výraznější pomoc od vlády. Po protestech před ministerstvem se Romové přesunuli před Úřad vlády, kde se chtějí setkat s premiérem Ficem. Ten ovšem odjel do Varšavy na setkání visegrádské čtyřky.

Slovenští Romové tvrdí, že žijí v zoufalé situaci, statisíce z nich žijí v bídě a nemají prostředky pro důstojný život. Navíc nemohou sehnat práci, kterou chtějí a požadují, aby jim slovenská vláda pomohla.

„Romové nechtějí sociální dávky zadarmo, chtějí si je odpracovat. Vláda v čele s Ficem se dostala k moci také díky Romům. A toto je vděčnost Fica, že takto ubližuje svým voličům. Divím se ostatním občanům, že se také neozvou,“ prohlásil podle serveru Sme.sk organizátor protestu František Tanko. „Chtěl bych slovenské vládě vzkázat, že Romové jsou v koncích,“ dodal.

Před budovu úřadu podle něj přišli Romové z Vranova nad Topľou, Rožňavy, Prešova či Žehry. „Zastupujeme Romy z celého Slovenska,“ uvedl předseda Strany romské unie (SRÚ) Tanko. Chtěl se setkat s ministrem práce Jánem Richterem, ten ho prý ale odmítl a jeho zástupci jsou na dovolené. Premiér Fico, kterého také Romové žádali o schůzku, je dnes ve Varšavě na setkání visegrádské čtyřky. Také ostatní nabídky k jednání jsou podle sdružení slovenských Romů vládou a ministerstvy ignorovány.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ficův kabinet se již v minulosti nechal slyšet, že špatnou situaci svých spoluobčanů usilovně řeší. Podle vládních představitelů pracují vládní organizace, které Romům pomáhají. Na to ale Romové reagují s tím, že tato pomoc je naprosto nedostatečná. Slovensko podle romských předáků od EU dostává desítky milionů eur na řešení romské problematiky, tyto peníze se prý ale k Romům vůbec nedostanou.