Kardinálové stále nemají jasno

Vatikán – O datu zahájení volby papeže kardinálové na generální kongregaci dosud nerozhodli. Na urychlenou volbu naléhají především italští kardinálové, američtí naopak požadují více času na přípravu. Ve Vatikánu jsou očekáváni poslední dva ze 115 účastníků konkláve, které papeže zvolí: polský kardinál Kazimierz Nycz a vietnamský kardinál Jean-Baptiste Pham Minh Man.

„Ještě nejsme připraveni. Nikdy jsem nepředpokládal, že začneme 10. nebo 11. března,“ řekl chicagský kardinál Francis George italskému deníku La Stampa. Podle něj je lepší mít víc času na diskuse a pak mít jen krátké konkláve. Proti překotnému postupu se vyslovil například i německý kardinál Walter Kasper a Patrick O'Malley z Bostonu.

Více než 150 kardinálů dnes jednalo na už čtvrtém zasedání generální kongregace nejen o přípravách konkláve, ale také o dalších problémech dnešní římskokatolické církve. Podle Lombardiho se od pondělí hovořilo především o potřebě nové evangelizace, o vztazích mezi Vatikánem a episkopáty jednotlivých zemí i o profilu budoucího papeže. Znovu se kardinálové sejdou ve čtvrtek. 

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi upřesnil, že u hlasování o zahájení konkláve nemusejí být přítomni všichni volitelé papeže. Stačí prý, když ještě chybějící kardinálové kolegy ujistí, že se do stanoveného termínu včas dostaví. Podle agentury ANSA ale bude datum konkláve oznámeno poté, co budou mít všichni kardinálové příležitost se zúčastnit poslední generální kongregace před samotným konkláve.

Římskokatolická církev je přechodně bez papeže od minulého čtvrtka, kdy se úřadu vzdal Benedikt XVI. Vatikán usiluje o to, aby byl nový papež zvolen do Velikonoc. Právo zúčastnit se konkláve mají všichni kardinálové mladší 80 let. Mezi 115 voliteli je i 69letý pražský arcibiskup Dominik Duka. Druhý český kardinál, bezmála 81letý Miloslav Vlk, se účastní jen jednání kongregace.