Venezuelská opozice znovu vsází na Caprilese

Caracas - Opoziční strany ve Venezuele se jednohlasně shodly na svém kandidátovi pro prezidentské volby. Bude jím Henrique Capriles - Chávezův sok z druhého kola loňských voleb, který v říjnu prohrál o 10 procent. Oficiálně ovšem kandidaturu oznámí až po Chávezově pohřbu. Lidé tak pravděpodobně budou rozhodovat mezi Caprilesem a Chávezovým „následovníkem“ Nicolásem Madurem. Po úterním úmrtí prezidenta Huga Cháveze by volby měly následovat do 30 dnů.

Na Caprilesovi se prý jednomyslně shodly všechny strany sdružené v široké opoziční koalici. Opoziční představitelé jej díky úspěchu v posledních volbách, kdy zaostal za Chávezem o pouhých deset procent, označili za „nejsilnějšího muže“ koalice a za „první možnost“ pro prezidentské volby. Oficiálně však opozice hodlá jméno kandidáta oznámit až po pátečním Chávezově pohřbu.  

Čtyřicetiletý Capriles, guvernér státu Miranda, by se měl ve volbách zřejmě utkat s dosavadním viceprezidentem Nicolásem Madurem, kterého Chávez ještě před smrtí označil za svého nástupce. Maduro může těžit ze smutku Venezuelanů po smrti prezidenta. Není také vyloučené, že se bude snažit vyostřit vztahy s USA, neboť už před Chávezovou smrtí nařkl „imperialisty“, že Cháveze nakazili rakovinou, a vyhostil ze země dva americké diplomaty za údajnou spolupráci s opozicí.

Henrique Capriles, lídr venezuelské opozice:

„Dnes tu jsou možná miliony Venezuelanů, kteří se ptají, co se bude dít, a mají strach. Nemusí mít strach - protože uděláme vše pro to, abychom zachovali mír.“

Mnozí ze světových státníků kondolovali rodině Cháveze i venezuelskému lidu a někteří očekávají po smrti socialistického vůdce příchod nové éry pro Venezuelu.

Chávez zemřel v úterý ve vojenské nemocnici v Caracasu. Měl za sebou čtyři operace rakoviny za půldruhého roku a jeho zdravotní stav byl již od prosince předmětem spekulací.

Podle velitele své ochranky zemřel Chávez na infarkt. Podle oficiálních zpráv přitom byla příčinou smrti vážná infekce dýchacích cest, spojená s léčbou rakoviny. Generál José Ornella poslední Chávezovy chvíle popsal takto: „Nedokázal už mluvit, pouze pohyboval rty. 'Nechci umřít, prosím, nenechte mne umřít,' říkal.“ Dodal: „Miloval svou zem a obětoval se pro ni.“

Venezuela začíná hledat Chávezova nástupce (zdroj: ČT24)