Sólista baletu: „Útok kyselinou jsem si neobjednal“

Moskva - Moskevský soud ponechal ve vazbě sólistu baletu Velkého divadla Pavla Dmitričenka podezřelého z toho, že zorganizoval útok na šéfa baletního souboru. Sergeje Filina v lednu maskovaný útočník polil kyselinou. Způsobil mu popáleniny třetího stupně a poškodil zrak. Dmitričenko se před soudem přiznal, že napadení zorganizoval. Zároveň ale tvrdí, že tak vážně Filinovi ublížit nechtěl. „Útok kyselinou jsem si neobjednal,“ řekl.

Dmitričenko připustil, že napadení zosnoval, prý ale nechtěl, aby útočník Filinovi polil obličej kyselinou. Stěžoval si na svého šéfa známému a ten mu nabídl, že ho zbije. Dal proto útočníkovi tip, v kolik bude Filin z divadla odcházet. „Vyprávěl jsem mu o politice, kterou vedení Velkého divadla prosazuje, o pochybeních a korupci, která tam vládne. Tehdy mi navrhl, že Filina zbije, a já jsem souhlasil. To je jediné, co přiznávám,“ prohlásil Dmitričenko.

Za útok mu přitom zaplatil 50 tisíc rublů, což je 32 tisíc korun. „Když jsem se ale dozvěděl, že použil kyselinu, byl jsem v šoku,“ prohlásil. „Není pravda, že jsem chtěl, aby mu polil tvář kyselinou,“ hájil se také. 

Pavel Dmitričenko
Zdroj: EPA/MAXIM SHIPENKOV/ISIFA

V úterý zatkla moskevská policie trojici podezřelých. Kromě Dmitričenka skončili za mřížemi i samotný útočník Jurij Zaruckij a řidič Jurij Lipatov. Hrozí jim až dvanáct let vězení. Soud rozhodl o uvalení vazby. Podle soudkyně Mariny Orlovové by se Dmitričenko mohl na svobodě před stíháním skrývat nebo by mohl také ovlivňovat svědky, spolu s oběma jeho údajnými komplici ho proto nechala za mřížemi. A to nejméně do 18. dubna.

Maskovaný útočník napadl v polovině února v centru Moskvy šéfa baletu a polil mu tvář kyselinou. Ta ho těžce popálila, poškodila mu také zrak. Filin se kvůli tomu léčí v Německu. I když jsou následky vážné, lékaři tvrdí, že mu oči zachrání. Dnes úspěšně absolvoval další mnohahodinovou operaci pravého oka.

Sergej Filin před útokem a po opuštění nemocnice
Zdroj: ČT24/Alexander Zemlianichenko/Misha Japaridze