Tři sta milionů za necelé dva roky na samotce

Washington – Více než 15 milionů dolarů (přes 300 milionů korun) dostane v rámci mimosoudního vyrovnání Američan Stephen Slevin, který strávil 22 měsíců v samovazbě v Novém Mexiku, aniž stanul před soudem. Jde o jednu z nejvyšších takových dohodnutých částek v dějinách USA.

Slevin byl zadržen v Novém Mexiku v roce 2005 pro podezření z řízení v opilosti a z řízení kradeného auta. Trpěl depresemi a strávil několik dní ve speciální cele. Pak jej úřady přemístily do samovazby, kde zůstal dalších 22 měsíců. Mimo ni prý často nemohl strávit ani hodinu denně. Podle svých právníků si v té době musel sám vytrhnout jeden zub, nehty na nohou mu přerostly, až se začaly kroutit, a vyhublé tělo mu pokrývaly boláky. Prokuratura mezitím rozhodla, že Slevin není způsobilý k tomu, aby stanul před soudem, a obvinění proti němu stáhla.

Slevin byl propuštěn v roce 2007. V důsledku pobytu ve vazbě údajně trpí posttraumatickou stresovou poruchou a musí do konce života brát léky. Má prý také rakovinu plic, která ovšem s jeho pobytem ve vazbě nesouvisí, a již nyní se dožil vyššího věku, než lékaři původně předpokládali. Byť mu porotci loni přiznali odškodnění 22 milionů dolarů, Slevin se rozhodl právní bitvu ukončit a přistoupil na urovnání ve výši 15,5 milionu dolarů.