Egypt: Tisíce lidí protestují proti rozsudku kvůli fotbalovým násilnostem

Káhira – Dva lidé zemřeli a nejméně 65 utrpělo zranění při dnešních nepokojích v egyptské metropoli Káhiře. Tisíce Egypťanů se tu střetly s policií poté, co dnes soud potvrdil rozsudky smrti oběšením nad 21 lidmi a dalších pět poslal na doživotí za loňské násilnosti na fotbalovém stadionu v přístavu Port Saíd, při kterých zemřelo 74 lidí. Nejtvrdší střety se odehrály v Káhiře a Port Saídu, neboť z těchto měst pocházejí soudním verdiktem dotčené kluby.

Egypt dnes zpřísnil bezpečnostní opatření na Sinajském poloostrově. Informovala o tom agentura Reuters. Tajné služby totiž vydaly varování před možným útokem radikálů na tamní policejní stanice. „Ministr vnitra zvýšil stupeň ohrožení v Severním a Jižním Sinaji poté, co obdržel informace o plánovaném útoku radikálů na tamní policejní zařízení,“ oznámilo egyptské ministerstvo vnitra o mimořádných bezpečnostních opatření v těchto governorátech.

Mnoho obyvatel Port Saídu považuje proces za zpolitizovaný a nespravedlivý, neboť je podle nich veden ve prospěch káhirských fanoušků. „Během toho prvního rozsudku bylo vidět, že je soudce nerozhodný, dnes to bylo vidět znovu. Život nás naučil, že bychom neměli respektovat rozhodnutí od lidí, kteří si nejsou jistí. Ten rozsudek je zpolitizovaný a soudci bych vzkázal, že jeho bude soudit Bůh,“ myslí si jeden z protestujících.

Na pořádek v ulicích tohoto města dohlíží armáda a armádní bezpečnostní složky poté, co vláda stáhla tamní policejní oddíly. Během dne se situace ve městě částečně uklidnila.

Naopak násilnosti v Káhiře se egyptským bezpečnostním složkám pod kontrolu dostat nedaří. Několik tisíc členů tvrdého jádra Al Ahlí se po osvobozujícím verdiktu sedmi policistů sešlo před káhirským stadionem. Odtud se fotbaloví chuligáni vydali do nedalekého policejního klubu, který zapálili. Vtrhli také do sídla fotbalové federace, odkud odnesli trofeje. Budovu rovněž zapálili. Skupinky protestujících útočí i na restaurace a hotely.

Černý kouř stoupal vysoko ke káhirské obloze a k hašení byly nasazeny dva armádní vrtulníky. Bezpečnostní zdroje agentuře Reuters potvrdily, že při následných střetech s policií bylo zraněno 65 lidí, zejména kvůli nasazení slzného plynu a gumových projektilů. Dva demonstranti podle informací agentury AFP zemřeli.

„Muž, který tehdy na stadionu zhasl světla, by neměl být odsouzený k smrti jen jednou, měl by být odsouzený dvaasedmdesátkrát. A ti policisté, kteří tragédii nedokázali zabránit, by měli dostat horší tresty než doživotí,“ myslí si  otec jedné z obětí Mustafa Al-Amoty.

Za poslední týden v Egyptě při nepokojích zahynulo nejméně osm lidí, z toho tři příslušníci
bezpečnostních jednotek.

Při loňských násilnostech na stadionu v přístavu Port Saíd mezi fanoušky místního a káhirského klubu zahynulo 75 lidí. Soud za to dnes potvrdil 21 lidem dřívější rozsudky smrti, dalších pět obžalovaných poslal na doživotí do vězení a vynesl 28 osvobozujících verdiktů. Již lednový verdikt vyvolal v Port Saídu další nepokoje, při střetech s policií zahynuly desítky lidí a situace ve městě se stále ještě neuklidnila.