Islamisté v Nigérii údajně zavraždili sedm unesených cizinců

Bauchi – Na severu Nigérie zabili militantní islamisté sedm cizinců, které unesli na v únoru. Zahraniční pracovníci stavební společnosti byli občany Británie, Itálie, Řecka a Libanonu, včetně dvou žen. Únosci ve svém prohlášení oznámili, že se k činu odhodlali po pokusech Britů zajatce vysvobodit. Zároveň uveřejnili záběry popravených.

Skupina ozbrojenců v únoru zaútočila na sídlo pobočky libanonské stavební společnosti Setraco ve městě Jama v severním státě Bauchi. Zabili jednoho strážce a unesli sedm zaměstnanců. Skupina Ansar Muslimeen zveřejnila prohlášení v arabštině a angličtině, v němž potvrdila zabití všech rukojmích. Důvodem k tomu jsou podle radikálů pokusy Británie a Nigérie o jejich osvobození.

Nigerijské úřady se podle agentury AP zatím ke zprávě o zabití rukojmích nevyjádřily, dosud ji oficiálně nepotvrdili ani Britové. Práve jejich letadla spatřená v Bauchi byla podle islamistů bezprostředním podnětem k zabití rukojmích. 

Islamisté v Nigérii zabili 7 cizinců (zdroj: ČT24)

Převážně muslimský sever Nigérie je v posledních osmnácti měsících terčem častých útoků radikálních islamistů. Slabá ústřední vláda není schopna zastavit pokračující násilnosti.