Bílý dům se uzavřel veřejnosti, na prohlídky chybí peníze

Washington - Skončily veřejné prohlídky Bílého domu ve Washingtonu. Na vině jsou podle administrativy prezidenta Obamy automatické rozpočtové škrty, kvůli nimž bylo nutné omezit řadu plánovaných výdajů. Turisté, kterým zůstaly vstupenky na zrušené exkurze, se žádných náhrad nedočkají. Zároveň není zatím jasné, kdy se Bílý dům pro veřejnost znovu otevře.

„Tajnou službu zasáhly škrty. Nabídla nám několik možností od úplného zastavení návštěv, až k případnému propouštění a krácení přesčasových hodin. Přistoupili jsme na dočasné zrušení prohlídek Bílého domu,“ uvedl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Golfový zápas s Woodsem? Zbytečný luxus, shodují se kritici

Americká média už ale zkritizovala prezidenta Obamu, že by se takovým krokům mohl vyhnout, pokud by omezil své vlastní nákladné akce. Republikánský poslanec Louis Gohmert upozornil, že jen Obamův golfový turnaj s Tigerem Woodsem vyšel daňové poplatníky na zhruba milion dolarů. Pustil se také do Obamovy manželky, která podle něj absolvovala řadu nákladných vystoupení pro média po celých Spojených státech. 

Ve Spojených státech začal od března platit takzvaný sekvestr, jak se říká automatickým rozpočtovým škrtům. Ty zasáhly prakticky všechny oblasti veřejného života. Vláda se tak musí do konce září, kdy končí fiskální rok, obejít bez 85 miliard dolarů (asi 1,7 bilionu Kč). Dalších 1,2 bilionu USD (asi 23,3 bilionu Kč) se má ušetřit v dalších deseti letech.

Reportáž o zavření Bílého domu (zdroj: ČT24)