Hagel v Afghánistánu: Bomba a teď i zrušená tisková konference

Kábul – První cestu do Afghánistánu nového amerického ministra obrany Chucka Hagela provázejí problémy. Bezpečnostní složky Afghánistánu zrušily kvůli hrozbě společnou tiskovou konferenci s afghánským prezidentem Hamídem Karzáíím. Detaily zatím nechtějí zveřejnit. Varování přichází pouze den poté, co asi kilometr od místa, kde Hegel jednal, zabila exploze 9 lidí. Ministr se snažil rozptýlit i obvinění, že americké jednotky tajně spolupracují s afghánským fundamentalistickým hnutím Taliban.

Obvinění, že Američané spolupracují s Talibanem, před schůzkou vyslovil sám Karzáí. Cílem je podle něj vyvolat dojem, že pokud zemi opustí většina koaličních jednotek, vzroste tam násilí. „V posledních 12 letech jsme tvrdě bojovali, prolili jsme spousty krve a učinili jsme opravdu maximum, abychom afghánským bezpečnostním jednotkám pomohli se za těch 12 let vypracovat. To je až příliš na to, abychom byť jen pomysleli, že násilí a nestabilita nám pak bude ku prospěchu,“ reagoval vrchní americký velitel v Afghánistánu generál Joseph Dunford.  

Chuck Hagel, ministr obrany USA

„Řekl jsem prezidentu Karzáímu, že není pravda, že by Spojené státy spolupracovaly s Talibanem a že by se s ním snažily cokoli dojednat. Jakékoli vyhlídky na mír nebo politickou dohodu musí vzejít od Afghánců.“

Vyslovené obvinění je jen posledním v celé sérii sporů obou zemí

Američané se připravují na odchod z Afghánistánu a zajištění bezpečnosti předají tamním úřadům. Další nedorozumění se týká odloženého předání kontroverzní americké věznice Bagrám pod afghánskou správu, další zase Karzáího příkazu, aby americké speciální jednotky opustily provincii Vardak. Objevilo se totiž podezření, že afghánští spolupracovníci těchto jednotek se podílejí na mučení Afghánců.   

V sobotu před afghánským ministerstvem obrany v Kábulu po bombovém útoku sebevražedného atentátníka zahynulo devět lidí a dalších 14 jich bylo zraněno. Hagel v té době jednal asi kilometr od místa atentátu a explozi prý slyšel.   

Chuck Hagel na návštěvě Afghánistánu (zdroj: ČT24)