Cvičení a výhrůžky zvyšují napětí na Korejském poloostrově

Pchongjang - Jižní Korea a Spojené státy zahájily každoroční společné vojenské cvičení. A to v době, kdy KLDR oznámila konec 60 let staré dohody o příměří s jižním sousedem a hrozí jaderným úderem. Pchjongjang reaguje na uvalení přísnějších sankcí Rady bezpečnosti OSN. Napětí na Korejském poloostrově roste, ovšem jihokorejští generálové se tím nenechali rozházet a o víkendu si zahráli golf.

Severní Korea k dnešnímu dni vypověděla všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou. Jedná se hlavně o smlouvu o neútočení z roku 1991, která schválila mírové řešení sporů a předcházení náhodným vojenským střetům. Ode dneška má být anulována i dohoda o příměří z roku 1953, jíž skončila korejská válka. KLDR zároveň přerušuje takzvanou červenou linku, tedy přímé telefonické spojení mezi Pchjongjangem a Soulem, a uzavírá hraniční přechod se svým jižním sousedem. 

KLDR nemůže smlouvy jednostranně vypovědět, tvrdí OSN

Podle OSN však příměří zůstává v platnosti, protože nelze jednostranně zrušit. Spojené státy dnes proti KLDR zpřísnily vlastní sankce. Podle mluvčího Spojených národů Martina Nesirkyho dokument, který ukončil korejskou válku z let 1950 až 1953, stále platí. Přijalo jej totiž Valné shromáždění OSN, ani jedna z Korejí ho tak prý nemůže jednostranně vypovědět.

Navzdory hrozbám KLDR zahájily Jižní Korea a USA vojenské cvičení 

Do jedenáctidenního cvičení se zapojí 10 tisíc Jihokorejců a zhruba 3 000 amerických vojáků. Americké vojenské prohlášení uvedlo, že s posledními událostmi na Korejském poloostrově nijak nesouvisí; cvičení je podle něj součástí rozsáhlejších vojenských manévrů, které začaly 1. března a trvat mají dva měsíce. Po zahájení cvičení pak severokorejští představitelé dvakrát nezvedli telefonát jihokorejských činitelů na „horké lince“ mezi oběma zeměmi.

Severní Korea důrazně odsuzuje a zcela odmítá schválené sankce, produkt americké nepřátelské politiky.

Zdroj: vysílání severokorejské televize

Jak už dříve uvedla BBC, jde nejpravděpodobněji o reakci na nové sankce proti KLDR, které ve čtvrtek přijala Rada bezpečnosti OSN. Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval své vojenské jednotky, aby byly kdykoli připraveny „rozdrtit nepřítele“.

Na ostrou rétoriku Severní Koreje reagovala Jižní Korea stejnou mincí. Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-sok pohrozil, že pokud KLDR zaútočí na jeho zemi jadernou zbraní, „skončí její existence na Zemi“. Mluvčí rovněž varoval, že v případě jakékoli provokace ze Severu Soul okamžitě změní právě probíhající společné vojenské manévry Jižní Koreje a Spojených států v trestné tažení.

Právě Spojené státy jsou vedle Jižní Koreje hlavním adresátem severokorejských výhrůžek. Pchjongjang krátce před uvalením sankcí pohrozil Washingtonu jaderným úderem. „Náš nepřítel bude zcela zničen oprávněným odvetným útokem,“ prohlásil jeden ze severokorejských vojáků.

Na mezinárodním poli panuje přesvědčení, že Severní Korea stále nedisponuje dostatečně vyspělou technikou. Její střely by zřejmě na území Spojených států nedolétly. Pravděpodobně taky nejsou schopné nést jaderné hlavice. Světové mocnosti severokorejské výhrůžky považují hlavně za dílek propagandistické skládačky a další promarněnou šanci na zlepšení vztahů.

  • Jihokorejské protesty autor: Lee Jin-man, zdroj: ČTK/AP
  • Kim Čong-un zdroj: ČT24

„Ve vyjádřeních Severokorejců je spíše hodně rétoriky,“ pochybuje o praktických důsledcích vypovězení smluv koreanista Jaromír Chlada. Smlouvy mezi oběma zeměmi jsou podle jeho názoru nekonkrétní a přestože byly v zásadě dodržovány, ke konfliktům docházelo v minulosti pravidelně, hlavně na moři, kde není přesně určená hranice a některá území tak nárokují obě země. Chlada také připomněl, že vypovězením smluv reagovala Severní Korea na společná vojenská cvičení Jižní Koreje a USA již v minulosti. Stejně tak byla v minulých letech několikrát přerušena i „horká linka“ mezi Jižní Koreou a jejím severním sousedem.

Čína chce s KLDR jednat

V neděli se pak Čína rozhodla, že se Severní Koreou obnoví jednání. Tamní ministr zahraničí vyzval všechny zúčastněné strany ke „klidu a zdrženlivosti“. Přísnější sankce vůči komunistickému režimu, o kterých rozhodla Rada bezpečnosti, podle něj nejsou řešením.

Severní Korea následně oznámila, že chce navzdory sankcím dál posilovat svůj program jaderných zbraní. Severokorejské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že KLDR bude „upevňovat trvalé postavení coby státu vlastnícího jaderné zbraně a vypouštějícího satelity“.

Japonsko posiluje bezpečnostní opatření

Japonský premiér ostře odsoudil postup Severokorejců a země pokračuje v budování obrany proti případnému severokorejskému útoku. Ve velké míře přitom spolupracuje se Spojenými státy, minulý týden Japonsko konkretizovalo plán na rychlé zřízení americké balistické protiraketové základny. „Obyčejný Japonec ale očekává ochranu před jaderným útokem hlavně od své armády, která patří k nejlépe vybaveným vojskům na světě,“ upozornila spolupracovnice České televize v Japonsku Dana Hashimotová.

Generálové na golfu

Napětí na Korejském poloostrově by se dalo krájet. Jenže jihokorejští generálové se tím nenechají rozhodit. Podle místních novin totiž generálové strávili víkend na golfu. Dotyčné generály ihned začaly prověřovat místní úřady, oznámil úřad prezidenta. V roce 2007 přitom na vášeň pro tento sport doplatil vrchní velitel vojenského letectva. Přišel o místo, když si vyrazil na golf v době, kdy země držela smutek za vojáka zabitého v Afghánistánu.

Zpravodajský server BBC News přitom píše, že i když jsou Jihokorejci proti výhrůžkám severního souseda už tak trochu imunní, teď je znát jistá ostražitost. „Mladí Jihokorejci jsou už otupělí,“ řekl jeden z obyvatel Soulu. „Pokud se jim to vůbec dostane do hlavy, rychle to zase vytěsní a nahradí nějakým novým drbem o celebritách. Ale starší generace vnímá otázky bezpečnosti odlišně,“ myslí si.   

„Až doteď jsem se o tyhle věci nestaral,“ uvedl další Jihokorejec z metropole. „Ale tentokrát si dělám starosti. Ten mladý severokorejský vůdce není silný a já nevěřím naší nové vládě.“ „Celkově tentokrát panuje zvýšený pocit ostražitosti,“ potvrdila mluvčí ministerstva pro sjednocení.