Berlusconiho trable pokračují, chystá se další soud

Neapol – U milánského soudu probíhá soudní proces, ve kterém bývalý italský premiér Silvio Berlusconi čelí obžalobě ze sexu s nezletilou a ze zneužití pravomoci. Takzvaná kauza Rubygate se vleče už několik let. Neapolská prokuratura navíc požádala, aby byl expremiér okamžitě postaven před soud kvůli údajnému uplácení senátora Sergia De Gregoria, který v roce 2008 napomohl k pádu tehdejšího středolevého kabinetu Romana Prodiho.

Berlusconi má opět problémy se zákonem. Minulý týden byl nepravomocně odsouzen na rok do vězení kvůli zveřejnění odposlechu někdejšího opozičního levicového lídra a tehdejšího šéfa italské banky Unipol. Zároveň se zodpovídá před soudem kvůli stykům s marockou dívkou Ruby ze sexuálního zneužití a zneužití pravomoci. Kromě toho mu u soudu druhé instance hrozí čtyřletý trest za daňové úniky v jeho společnosti Mediaset. 

Teď má na krku další proces kvůli politické korupci. Podle státních žalobců měl Berlusconi uplácet senátora De Gregoria. Ten údajně dostal tři miliony eur (75 milionů korun) za to, že pomohl potopit Prodiho vládu. K dohodě prý došlo v roce 2006. De Gregorio se už údajně přiznal, že úplatek od Berlusconiho přijal. 

Prokuratura požádala o zrychlené řízení, což by mělo nasvědčovat tomu, že má nezvratné důkazy o jeho vině. Soudce musí do deseti dnů rozhodnout, zda pravicový politik půjde před soud. Přeskočil by tak celou fázi předběžných líčení, která mohou trvat i rok.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)