Tlející vepři v řece dál zneklidňují obyvatele Šanghaje

Šanghaj - Už na 6 tisíc vzrostl počet mrtvých vepřů, které vylovili z řeky v čínské Šanghaji. Informovaly o tom místní úřady. Zatím ale neznají příčinu smrti a nevědí ani, odkud se zvířata ve vodě vzala. Řeka Chuang-pchu přitom zajišťuje vodu pro většinu ze třiadvaceti milionů obyvatel Šanghaje. Úřady ujišťují, že voda není kontaminovaná.

Zatím není známo, odkud se mrtvá prasata berou. Podle vládního prohlášení není v oblasti hlášená žádná prasečí nákaza, u některých mrtvých zvířat se ovšem našel prasečí circovirus. Což je u vepřů běžné onemocnění, které ovšem nijak člověka neohrožuje. 

Značky přímo na uhynulých vepřích přitom ukazují na město Ťia-sing ve vedlejší provincii, podle místních úřadů to ale pouze znamená, že se tady vepři narodili, a není tak jisté, že jsou všichni odtud. „Nevylučujeme možnost, že prasata nalezená v Šanghaji jsou z Ťia-singu, nejsme si ale absolutně jisti,“ uvedl mluvčí vlády v Ťia-singu. Zdejší úřady totiž neví, jestli sem náhodou někdo vepře nedopravil. Navíc si myslí, že mohla zvířata uhynout ve studené vodě.

Vepřové je v Číně hlavním druhem masa a zhruba půl miliardy prasat v zemi často žije v podmínkách, které šíření nemocí velmi usnadňují. Obyvatelstvo začíná být velmi zneklidněné, zvlášť když už se uhynulá zvířata začínají rozkládat. Pohled na vepře s vyhřezlými střevy šokoval i obyvatele, kteří zbytky čehokoli vyhazované či vypouštěné do vody obvykle lhostejně přehlížejí.