Za vraždu Politkovské potvrzen jedenáctiletý trest

Moskva - Nejvyšší ruský soud potvrdil rozsudek 11 let vězení pro bývalého policistu Dmitrije Pavljučenkova. Ten byl shledán vinným z podílu na vraždě známé ruské novinářky Anny Politkovské. Po šesti letech může požádat o podmínečné propuštění.

Rozsudek loni v prosinci vynesl moskevský městský soud. Dnešním verdiktem byla odmítnuta odvolání obhajoby, ale i postižených osob. Potvrzený rozsudek nicméně nařizuje odsouzenému, aby pozůstalým zaplatil jako náhradu morální újmy tři miliony rublů (asi 1,9 milionu Kč).

Obě strany daly hned najevo nespokojenost s dnešním rozhodnutím soudu, které znamená, že rozsudek vstoupil v platnost. Právní zástupkyně pozůstalých, jimž se trest zdá příliš mírný, oznámila, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Obhájce Pavljučenkova na druhé straně trvá na tom, že trest je příliš krutý, a sdělil, že využije mimořádného opravného prostředku. Sám Pavljučenkov si postěžoval, že neví, proč se všichni proti němu spikli, když pomohl trestný čin vyšetřit.

Politkovská byla zastřelena v říjnu 2006 ve výtahu svého domu v moskevské Lesné ulici. Vrazi z místa činu uprchli připraveným automobilem. Známou kritičku Kremlu, která se proslavila reportážemi z Čečenska, jež se nelíbily ruskému vedení, zastřelil najatý vrah v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pavljučenkov jako náčelník sledovacího útvaru moskevské policie nechával podle obžaloby komentátorku opozičního listu Novaja gazeta sledovat a detailně zaznamenal její denní rozvrh. Informace pak předal bezprostředním vykonavatelům vraždy. Údajně také najatým zabijákům zajistil vražednou zbraň. Soud první instance při vynesení rozsudku přihlédl k tomu, že odsouzený předloni přistoupil na spolupráci s vyšetřovateli.

Kromě Pavljučenkova jsou v kauze vraždy Politkovské v jiném procesu souzeni čečenští sourozenci Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovovi, někdejší policista Sergej Chadžikurbanov a čečenský obchodník Lom-Ali Gajtukajev, který prý objednávku vraždy dostal. Jméno hlavní postavy atentátu na Politkovskou, tedy osoby, která si vraždu objednala, ale stále zůstává zahaleno tajemstvím. Spekuluje se o ruských tajných službách či o promoskevském čečenském vládci Ramzanu Kadyrovovi.

První proces s předpokládanými spolupachateli vraždy před třemi lety skončil fiaskem, protože porota pro nedostatek důkazů propustila obžalované na svobodu. Za neschopnost dopadnout a potrestat vrahy nezávislých novinářů, opozičních politiků a občanských aktivistů pravidelně kritizuje ruské úřady Západ a organizace na ochranu lidských práv.

Jméno Anny Politkovské se po roce 2006 stalo symbolem benevolence ruských úřadů vůči násilí na novinářích a represí proti ruským demokratickým silám. Po Politkovské byli zastřeleni i advokát Stanislav Markelov, novinářka Anastasija Baburovová a čečenská ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová, s nimiž Politkovská novinářsky spolupracovala.