Dívky si myslely, že v Pákistánu je bezpečno; promluvil i svědek únosu

Islámábád - Pátrání po dvou Češkách, které ve středu v Pákistánu unesli neznámí ozbrojenci, dál pokračuje. Čtyřiadvacetileté ženy přepadli únosci v neklidné provincii Balúčistán, když cestovaly autobusem do Indie. Část ozbrojenců prý na sobě měla uniformy, řekl řidič autobusu, který také průběh únosu popsal. České ministerstvo zahraničí zřídilo krizový štáb, který se bude operativně scházet. Pro Český rozhlas promluvila také sestra jedné ze zadržených dívek. Prý se obě ženy na cestu dlouho připravovaly a nechtěly nic riskovat; Pákistánem měly jenom projet.

K únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Od šéfa pakistánského vyšetřovacího týmu, který ve čtvrtek vyjel na místo únosu vzdálené více než 500 kilometrů od balúčistánské metropole Kvéty, zatím žádné informace nedorazily.

Na podporu unesených žen vznikla stránka na sociální síti Facebook, přihlásily se na ni už stovky lidí. Jejich přátelé založili také zvláštní internetovou stránku, kde chtějí o celém případu informovat. „Nemáme zájem být vidět, ale je to jediná věc, kterou pro děvčata můžeme udělat, abychom jim pomohli,“ říká kamarád unesených dívek Michal Najman, který pomáhá postiženým rodinám. Pomoci se snaží třeba i cestovatelský web Hedvábná stezka, který se snaží najít někoho, kdo je zrovna v Pákistánu nebo v Afghánistánu.

„Na cestu se hodně připravovaly a mluvily i s lidmi, kteří už tuhle cestu absolvovali. Mluvily i s íránským velvyslanectvím, po Íránu tedy víc cestovaly, kde jim všichni potvrdili, že je tam bezpečno,“ uvedla sestra zadržené Češky v rozhovoru pro Český rozhlas. „Myslely si, že je to tam bezpečné. I v mikrobusu byly s místním policistou. Měly i šátky, v Íránu i v Pákistánu nosily zahalené vlasy. Rozhodně na sebe nechtěly nějak za každou cenu upozorňovat,“ dodala. Celá rodina teď doufá, že bude mít incident šťastný konec.

Kdo jsou unesené dívky?

Čtyřiadvacetiletá Antonie je z Kladna a pomáhá v dobrovolnickém centru, kde se například stará o mentálně zaostalou dívku Míšu. Pomáhá ale i jinde - třeba jako odborná konzultantka na Lince bezpečí. Dětem, které na ni denně volají, radí, jak překonávat těžké životní situace.

Také druhá z dívek, Hanka, ráda pomáhá. Pracuje v kavárně, kam se snaží začlenit lidi s mentálním postižením. Na gymnázium chodila do jihočeského Písku. Její tehdejší spolužáci vzpomínají, že vždy ráda cestovala.

Češkám v Balúčistánu nepomohl ani policejní doprovod. Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček říká, že rutinní hlídka byla přemožena velmi dobře připravenou ozbrojenou skupinou. Ženy přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Ozbrojenci je přepadli asi 120 kilometrů za hranicí. 

Bezpečnostní situace je na mnoha místech v Pákistánu velmi špatná, a to nejenom proto, že se blíží parlamentní volby. To platí i pro Balúčistán. Například v hlavním městě provincie ve Kvétě byla odhalena skupina deseti dětí ve věku 10 až 16 let, které za peníze ve městě nastražovaly bomby. 

Pro skupiny zahraničních turistů je proto velmi důležitá právě ochrana a zajištění bezpečnosti. Často si proto za peníze najímají ochranku. Podle Turečka je ale pro takové skupiny daleko účinnější ochrana místního kmene. „Když je někdo něčím hostem, hostitel ručí za jeho ochranu. Motivace v kmenovém právu je daleko vyšší než motivace špatně placených státních policistů,“ říká Tureček. Samotné kmeny se tak postarají o to, aby se hostům nic nestalo.

Ministerstvo zahraničních věcí:

Případem se zabývá Krizový štáb ministerstva zahraničních věcí. Zastupitelský úřad ČR v Islámábádu je v pravidelném styku s pákistánskými vládními orgány na centrální i lokální úrovni a pokračuje v intenzivním úsilí o zjištění dostupných informací. Vzhledem k blízkosti místa incidentu k afghánské hranici se případem zabývá rovněž zastupitelský úřad ČR v Kábulu.

Řidič autobusu popsal průběh únosu

Část ozbrojenců, kteří unesli české turistky, měla na sobě uniformy. Řidič autobusu, v němž ženy jely, se nejprve domníval, že jde o příslušníky bezpečnostních složek provádějící kontrolu. S odvoláním na jeho svědectví o tom na svém serveru informovala rozhlasová stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda.

Řidič Manú Chán řekl, že autobus, v němž vezl obě čtyřiadvacetileté ženy, zastavili ozbrojenci v neklidné pákistánské provincii Balúčistán kolem 20 kilometrů za hranicemi s Íránem a po téměř dvou hodinách jízdy od hranic. Akce prý byla rychlá, trvala kolem pěti minut. „Zamávali na autobus asi z 500 metrů, aby zastavil. Dva z nich přišli z pravé a pět dalších z levé strany. Pět (zleva) mělo na sobě uniformy a dva (zprava) byli v civilu. Jeden z nich držel v ruce bezdrátovou vysílačku. Myslel jsem, že jde o příslušníky bezpečnosti, kteří přišli zkontrolovat autobus,“ řekl Chán. „Pak dva z nich vlezli do autobusu a sebrali (automatickou pušku) AK-47 strážci (žen) a řekli jim všem (strážci a oběma ženám), aby vystoupili z autobusu,“ pokračoval.

Podle něj únosci hned poznali, že jde o cizinky - ženy seděly vpředu a ozbrojenci na ně promluvili anglicky. Turistiky nejprve odmítaly vozidlo opustit. „(Řekly): 'Ne, ne, ne.' Pak si ženy vzaly svoje zavazadla a únosci jim sebrali boty. A do jedné z žen strčili. Byla velmi rozrušená,“ řekl také řidič. Únosci přinutili rukojmí si sednout na zadní sedadla jednoho z terénních vozidel, kterými přijeli, a pět jich svoje zajatkyně obklopilo.

Nové zprávy o unesených turistkách zatím nejsou

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová uvedla, že Černínský palác zřídil v souvislosti s únosem krizový štáb, který se bude operativně scházet. Aktivní je také pákistánská strana, která má krizovou skupinu na ministerstvu vnitra. Od šéfa pakistánského vyšetřovacího týmu, který ve čtvrtek vyjel na místo únosu vzdálené více než 500 kilometrů od balúčistánské metropole Kvéty, zatím žádné nové informace nedorazily.

Zástupce českého velvyslanectví v Islámábádu předpokládá, že po hektickém čtvrtku, kdy se zprávy o únosu rozšířily v médiích, bude nyní celý proces pomalejší. Podle zkušeností s podobnými případy z minulosti nebývají změny ve vývoji situace v řádu dnů, ale spíše v řádu měsíců, prohlásil zástupce úřadu.

Ženy, z nichž jedna pochází z Kladenska a druhá z Písecka, přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Podle Grohové je ministerstvo s jejich rodinami v neustálém kontaktu, s vysláním svého člověka do Pákistánu ale česká diplomacie zatím nepočítá.

Balúčistán
Zdroj: ČT24/EPA/Isifa