Papež František poděkoval novinářům

Vatikán - Papež František se dnes poprvé sešel s novináři. Poděkoval jim za to, že informovali o posledních událostech ve Vatikánu. Nevyjádřil se ovšem k obviněním, která proti němu vznesli kritici. Například argentinští aktivisté tvrdí, že nový papež v minulosti podporoval vládu argentinské vojenské junty a v době, kdy v zemi vedl jezuitský řád, se dostatečně nepostavil proti porušování lidských práv. Mluvčí Vatikánu ale tvrdí, že jde o cílené útoky, které mají vést k pošpinění církve.

Italští novináři také spekulují o tom, jak probíhalo konkláve a co přesně rozhodlo o Františkově zvolení. Podle některých byl překvapivě rychlý úspěch latinskoamerického kandidáta dílem dohody skupiny volitelů kolem státního sekretáře Bertoneho a amerických kardinálů, kteří nechtěli v čele církve Itala Angela Scolu.

Ani další dny pak nebudou pro nového papeže jednoduché. Františka čeká několik důležitých rozhodnutí. Musí například vybrat svého sekretáře, který zřejmě nahradí toho současného. Rozhodný bude muset být taky ohledně několika skandálů, kterým církev v poslední době čelí. Jde především o úniky vatikánských dokumentů a aféru zneužívání dětí.

Dvě setkání: s předchůdcem Benediktem a prezidentkou Argentiny

Příští sobotu potom navštíví svého předchůdce Benedikta XVI. Za předchůdcem v papežském úřadu se vydá helikoptérou do papežského letního sídla Castel Gandolfo, kde nyní jeho předchůdce přebývá. Oba muži by spolu měli poobědvat. Benedikt XVI. je první papež po zhruba 600 letech, který rezignoval na svůj úřad.

František, pocházející z Argentiny, se rovněž příští týden setká s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou. Mělo by se tak stát v předvečer jeho úterní inaugurační mše. Ještě jako kardinál Jorge Bergoglio byl přitom velkým kritikem argentinské nejvyšší představitelky. Vadily mu její liberální reformy jako uzákonění sňatků homosexuálů či poskytování antikoncepce ženám zdarma.